El passat dijous 27 de juny es va donar el tret de sortida de l’Escola d’Estiu Rosa Sensat, un espai on els professionals de l’educació ens ajuden a reflexionar i on tots els assistents poden expressar la seva opinió i visió. En definitiva, l’Escola d’Estiu és una oportunitat formativa amb 59 anys d’història que ofereix cursos, tallers, conferències i debats sobre diversos temes relacionats amb la pedagogia i la innovació educativa. El tema general a abordar aquest any és al voltant de l’educació vinculada amb la democràcia amb l’eslògan següent: “dignitat i educació, la revolta a una escola democràtica”.
En aquesta primera trobada d’Escola d’Estiu, vam tenir el plaer de gaudir d’una conferència (en castellà) a càrrec de Manuel Fernández Navas. La seva intervenció, sota el títol “Educació i democràcia: De l’«educació objectiva» a l’«educació política»”, va ser una font d’inspiració i reflexió per a tots els assistents. Fernández Navas és professor al Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Màlaga, membre del grup de recerca HUM-311 de la Junta d’Andalusia i editor a la revista científica “Márgenes Revista de Educación de la Universidad de Málaga“.
Un cartell atrevit i desafiant
L’Oriol Malet, per motius de salut, no ens va poder acompanyar, però la presidenta Mar Hurtado ens va traslladar el seu missatge sobre el procés creatiu del cartell i el seu significat. Maletintenta captar l’essència del tema a tractar amb una finalitat sempre reivindicativa que pretén millorar la qualitat de la docència mitjançant una simbologia i un art que acull una multitud de llenguatges. Pel que fa al cartell, l’Oriol el defineix com “un cartell atrevit que fa referència a la rebel·lió i el joc col·lectiu que veiem dur-se a terme unint totes les diferències i certa anarquia aparent que funciona dins del tot”.
“Són mans (alguns d’infants) creant, tots alhora, el títol i el cartell. Això em permetia fer el meu joc característic de barrejar diferents estils”, O. Malet
De tornada al passat
En aquesta conferència a càrrec de Manuel Fernández, es proposa una tornada al passat a través de recuperar un debat perdut que va estar molt present durant l’època de la transició, un moment de llum després d’una llarga foscor en què els professors van ser actors claus per fer el pas d’una societat autoritària sotmesa a una dictadura a una societat democrática.
“No es pot educar sense posicionament; l’educació no ha de ser neutral davant els fets, cal mullar-se. Per exemple, de quina manera expliquem el que està passant a Gaza? Cal dir que és un genocidi”, M. Fernández
El contingut de la xerrada reivindica la importància de com explicar-ne el contingut i que la seva importància és igual o superior a la del contingut en si. El professor Fernández pensa que hem de promoure l’alumnat que tingui un sentit crític, explicar només el contingut no és suficient i que educar és qüestionar la cultura heretada a través del coneixement adquirit. A més, Manuel Fernández critica el model educatiu que se’ls imposa als docents, un model autoritari que promou la cultura del “jo” en comptes de la col·lectiva i que cerca l’homogeneïtat quan aquesta és impossible.
En definitiva, la jornada la jornada que va donar el tret de sortida d’aquesta edició d’Escola d’Estiu va ser tot un èxit, van assistir-hi al voltant de 50 persones i es va realitzar un interessantíssim debat sobre on ha de derivar l’educació a Catalunya. La xerrada realçava una proposta innovadora educativa en què es destaquen els conceptes de participació, col·lectiu, dignitat, comprensió i sobretot, democràcia.