- David Pujol i Núria Trobajo han rebut el 41è Premi Marta Mata de Pedagogia pel seu manuscrit La mirada al cel i els peus a terra. Teoria i pràctica de la Pedagogia del Projecte.
- La Fundació Privada Pere Closa ha estat reconeguda amb el 19è Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva.
- La periodista Elisabet Pedrosa ha rebut el 19è Guardó Marta Mata en modalitat individual.
La llengua catalana a l’escola i l’educació com a bé comú que dona força i cohesió a la societat catalana ha estat protagonista de l’acte de lliurament dels 19ens Guardons i del 41è Premi Marta Mata de Pedagogia, que ha tingut lloc aquest dijous 16 de novembre a les 18 h a El Born Centre de Cultura i Memòria.
L’acte, presentat per la periodista Gemma Ventura, ha començat amb la benvinguda per part de Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, qui ha recordat les circumstàncies excepcionals en les quals es va dur a terme l’entrega dels premis l’any passat, ateses les mesures covid: un format molt petit i fred. Valora, així, “el goig de trobar-nos tots plegats”. I és que Martí ha destacat que l’educació és una obra de molta més gent, ho és de tota la comunitat, i ha volgut ressaltar els tres compromisos de l’Associació de Mestres Rosa Sensat:
- La igualtat de gènere. Des de les mostres inclusives en el llenguatge a l’acció; la presidenta explica com durant els primers anys els guardonats eren tots homes, “fins que es pren consciència i comença a produir-se un canvi important”. Aprofita per mencionar a les dues dones que donen nom a l’Associació, Rosa Sensat i Vilà i Marta Mata, totes dues molt presents durant l’acte de lliurament.
- L’educació inclusiva. Cap infant ha de quedar amagat en un darrer pla i tots han de brillar amb llum pròpia.
- L’escola catalana. Davant els atacs que torna a patir el català a l’escola, l’Associació s’ofereix a contribuir perquè l’impuls per revertir la situació de retrocés de l’ús de la llengua a l’escola sigui real. Coincidint amb el lliurament dels premis, els quals Francina Martí espera “que contribueixin al treball rigorós i actitud de cooperació”, té lloc la segona cimera per la llengua convocada pel Govern amb entitats del món educatiu, associatiu, cultura i en defensa del català.
El 41è premi Marta Mata de Pedagogia d’enguany ha estat atorgat als mestres Núria Trobajo i David Pujol, els quals han presentat el manuscrit La mirada al cel i els peus a terra. Teoria i pràctica de la Pedagogia del Projecte. Margarida Falgàs, com a representant del jurat del Premi, ha assenyalat la “vàlua de construir teoria des de la pràctica fonamentada”. L’obra guanyadora fa una aproximació al treball per projectes a l’etapa de primària des de dos vessants: una evolució del mètode del projecte des dels seus orígens fins a l’actualitat i una part pràctica en la qual descriu la metodologia de treball aplicada a l’escola pública Santa Cecília, de Boadella i les Escaules.
Falgàs no ha volgut deixar d’agrair a les persones que han presentat les seves obres al Premi de Pedagogia, un total de deu obres reflexionades i justificades amb varietat temàtica i des de tots els àmbits educatius.
Trobajo i Pujol, guardonats en la 41a edició del premi, han dirigit el seu discurs als docents que fugen del motlle, de les receptes didàctiques i de la rutina. Puntuen que han escrit el llibre perquè serveixi d’inspiració, però no pas perquè es treballi tal com s’insinua en les seves pàgines. “En el terreny de l’educació, les receptes no serveixen perquè no poden tenir en compte cada context particular on han de ser aplicades”. Per aquest motiu, l’obra es titula ‘La mirada al cel i els peus a terra’: amb el mateix cel (mirada), cadascú trepitjant la seva terra (context).
Més informació Premi de Pedagogia Marta Mata 2021
El Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva ha estat atorgat a la Fundació Privada Pere Closa. Mercedes Porras, la presidenta de la Fundació, ha recollit el guardó en representació del “gran equip de persones que amb entrega i perseverança han aconseguit l’èxit escolar de molts infants i joves gitanos”. Durant el seu parlament, ha recordat la necessitat de treballar la inclusió de l’ètnia gitana en el sistema. Porras ha volgut llençar un missatge d’esperança i positivisme entorn l’educació i els gitanos: “hem de creure en les seves possibilitats i en el seu futur, i hem de fer-ho plegats”.
El Guardó Marta Mata en modalitat individual s’ha entregat a Elisabet Pedrosa, qui rep el reconeixement com una “energia per seguir treballant amb emoció i professionalitat”. Pedrosa, tot i rebre el guardó individual, “sent que és un premi col·lectiu per a tot l’equip del programa ‘L’ofici d’educar’”. Encoratja a tothom a fer visibles les realitats amagades amb un esperit crític i transformador. També, recorda que hem d’escoltar els petits mestres “perquè són en realitat la nostra inspiració”.
Més informació dels guardonats 2021
EN DIÀLEG PER PODER PASSAR DE LES IDEES A LES ACCIONS
La Sra. Núria Mora, Secretària de Transformació Educativa del Departament d’Educació, considera que tenim la urgència de preservar l’escola catalana: “cal recuperar les bondats, actualitzar-les i tirar-les endavant”. Com a reptes clau destaca la necessitat de ser capaços d’acompanyar a infants i joves en un món que sempre és canviant, i al professorat mitjançant la formació permanent. Pel que fa al paper del Departament d’Educació, Núria Mora afirma que ha de “donar resposta amb les tres E, això és, eficiència, eficàcia i equitat, perquè els centres puguin fer la seva feina amb tranquil·litat”.
La Sra. Teresa Sambola, Coordinadora de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, posa en valor la força de la Ciutat Educadora “com a clau d’èxit en les polítiques públiques transformadores, mirades decidides que provoquen canvis reals i oportunitats per a tothom”. Creu en la importància de sentir el batec de l’ofici d’educar (mestres, centres i municipis), ja que “no tots tenen les mateixes necessitats i el repte és com els podem ajudar amb mesures que siguin una realitat”. Considera que el “món local és un gran laboratori de l’educació”.
La Sra. Maria Truñó, Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, se centra en la crida a un sistema educatiu més obert als altres sistemes i serveis. “Si apropem cultura, educació i salut i aquests mons es parlen i treballen de manera cooperada, ens reforçarem”. Els reptes que Truñó posa sobre la taula és la reivindicació de la mirada atenta a la petita infància i a la criança, i l’abandonament escola: “cap jove ha de sentir que l’institut no és per ell/a”.
L’acte s’ha clausurat amb una petita actuació a guitarra i veu a càrrec del cantautor Quim Manyós, fundador i actual director de la Coral Espígol a Santa Maria de Gràcia, la qual promou la música tradicional i popular catalana.