Ens endinsem en la cooperativa Drac Màgic de la mà de Marga Almirall, corresponsable de projectes educatius, cinquanta anys d’història dedicats a la divulgació i l’estudi de l’audiovisual a les aules.
Per la cooperativa, la cultura audiovisual té un paper fonamental en la configuració del món en el qual vivim. Una de les seves metes principals és aconseguir generar pensament i acció al voltant d’una imatge. Aquest objectiu es fa palès a la seva seu, ple de vells VHS on s’hi guarden moments històrics de la televisió.
També, DVD englobats amb el nom de ‘Pack Màgic’, una distribuïdora de cinema infantil, tranquil i en català que existeix des de 2014 que reprèn la labor que Drac Màgic ja havia impulsat prèviament, amb la iniciativa pionera Distribucions Imatge.
La cooperativa compta amb un catàleg molt ampli adreçat a un públic entre 2 i 12 anys, amb el propòsit d’incentivar i fomentar el gust pel cinema i per anar al cinema des de la infància. Els films provenen principalment de cinematografies d’arreu d’Europa i estan compromesos amb la diversitat cultural i estètica i valoren la contemplació i la comprensió per fugir de la violència estètica i narrativa que domina la majoria de pantalles comercials, sense renunciar al plaer i la diversió.
Les pel·lícules es distribueixen en versió doblada en català i amb subtítols per tal de fomentar la lectura entre els espectadors i espectadores més petits, així com per a fer-les accessibles a infants amb dificultats auditives. Amb la pandèmia el que vam iniciar és la plataforma ‘Pack Màgic a l’escola’ una plataforma en línia per a veure i treballar les pel·lícules dins el marc educatiu.
Actualment, “ens relacionem amb l’audiovisual de forma constant i és important entendre’l per arribar a descodificar-lo”. Segons Marga Almirall, “el cinema i l’audiovisual tenen moltes més coses que el contingut de la pel·lícula”. Les imatges ens poden ajudar a construir una mirada crítica sobre la lectura dels feminismes, el gènere i la masculinitat. Com en el llenguatge cinematogràfic s’explota o quina visió del món estan projectant fent un pla diferent entre una conversa home i dona. L’audiovisual és una eina poderosa, que té un gran potencial creatiu. La cooperativa és una de les pioneres en oferir projectes educatius de diferent durada per tal que els alumnes explorin i arribin a establir una mirada crítica amb el móna través de les imatges.
Si bé, és important que els i les joves siguin conscients de la potència de l’audiovisual, també s’ha d’ensenyar als mestres a què l’audiovisual no té un vessant dolent. Per això, Marga Almirall, juntament amb Andreu Gabriel i Tomàs i Judit Onsès estan formant a mestres i membres de la comunitat educativa en com educar la mirada dels seus alumnes a través de la cultura audiovisual.
Aquesta formació, dins del programa formatiu de la 56a Escola d’Estiu de Rosa Sensat, on les formadores pretenen treballar l’audiovisual com agent educador, una forma de desmuntar mites de l’amor romàntic i estereotips de masculinitat i feminitat, “perquè les imatges mai són neutres, estan generades per algú i van dirigides cap a algú”.
Des de Drac Màgic porten gairebé trenta anys visibilitzant el cinema dirigit per dones gràcies a la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, creada per Anna Solà i Marta Selva. “Aquest festival no competitiu neix amb la voluntat de visibilitzar el que han estat les aportacions de les dones a què el cinema sigui avui en dia el que és”, afegeix Almirall. Films de dones també valora la creació catalana, portant les produccions de les cineastes catalanes per tota Catalunya.
L’any 2017, per celebrar els vint-i-cinc anys de la mostra Films de Dones, Drac Màgic, va posar en marxa el projecte arxipèlag: una instal·lació web plena de peces audiovisuals on cada cineasta té una “illa” i tothom que vulgui pot fer-li un petit homenatge a alguna cineasta que l’hagi inspirat. Una nova manera de crear a partir del reflex d’una cineasta, segons Almirall “És una bona manera d’aprendre i d’entrar en el seu món”
Sempre s’ha dit en l’imaginari popular que ‘una imatge val més que mil paraules’, fins i tot, una selfie ens pot dir moltes coses de nosaltres, sobretot com volem que els altres ens vegin. Autorepresentar-se amb una fotografia per Marga Almirall és una eina d’expressivitat i la carta de presentació més potent que existeix al segle XXI.