Novetats bibliogràfiques d’educació – Abril 2023

Tria feta pel Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació* 

 

NOVETATS ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SENSAT 

La poesia a les primeres edats: inici d’un itinerari. Correro, Cristina; Vilà, Núria. Barcelona: Rosa Sensat, 2023 (Temes d’Infància; 79)

Aquest llibre està pensat per a les persones que es dediquen a l’educació infantil i l’educació primària i necessiten recursos poètics per a la formació de petits lectors literaris. L’obra reflexiona sobre les relacions entre poesia, desenvolupament infantil, cultura i escola. S’articula en quatre capítols que inclouen fonaments teòrics que legitimen els beneficis de la poesia a les aules, quadres d’objectius i activitats escolars, així com una antologia del bo i millor de la poesia catalana més apta per ser escoltada, mirada i recitada segons un itinerari de complexitat creixent dels 0 a 8


 

El treball per projectes: fer recerca a l’educació infantil. Pujol, Maite. Barcelona: Rosa Sensat, 2022

Aquest llibre justifica i reivindica l’escola com a context per a la recerca d’infants i adults. La recerca entesa com a estratègia creativa que respecta i desvetlla les múltiples formes d’expressar-se i de conèixer. S’hi presenta el treball conjunt d’adults i infants d’educació infantil a l’escola pública Les Pinediques de Taradell (Osona) al llarg de gairebé quaranta anys. Una trajectòria d’experimentació gràcies a la qual s’aprofundeix en el coneixement de l’entorn natural, científic, social, artístic i cultural, i en els diferents llenguatges. El treball per projectes, recollit en diverses modalitats, és sempre el fil conductor de les experiències. El volum exposa i acull tant la fonamentació teòrica com les pràctiques educatives que donen sentit i coherència als processos desplegats, que entronquen ambels paradigmes contemporanis que han fet avançar l’educació infantil en les darreres dècades. S’hi documenten més de cinquanta experiències pedagògiques a les quals s’hi accedeix a través de codis QR.


Violències subtils: eines i estratègies a la primera infància. Schuhl, Christine. Barcelona: Rosa Sensat, 2022 (Temes d’Infància;78)

Aquest no és un llibre fàcil de llegir, perquè ens posa al davant un mirall no gaire còmode de mirar a totes les persones que vivim el dia a dia amb els infants a les escoles bressol i als parvularis. És un estudi rigorós i exigent que tracta l’ètica professional d’educar els infants més petits a partir d’una lectura crítica dels gestos quotidians de les persones que treballem a les escoles. L’autora ho anomena violències subtils, un nom que fa una mica de mal. Potser les violències admeten algun matís, però el que és segur és que no són gens subtils. Hi fa una anàlisi crítica dels petits gestos aparentment sense importància, però que tenen una gran transcendència. I ens ajudarà sens dubte a millorar la nostra feina de mestres i a respectar els drets dels infants, que es mereixen estar envoltats d’adults amb una gran autoexigència per parlar i construir, amb el llenguatge dels petits gestos, un entorn quotidià de qualitat.


Educació feminista. Lojo Suárez, Mirta (coordinadora). Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2022 

Educació feminista és una obra col·lectiva on es tracten, des d’una perspectiva feminista, de pensament crític i de compromís ètic, eixos fonamentals capaços de donar resposta a alguns dels reptes més importants que afronten actualment els centres educatius. Com treballem l’educació sexual a cada període del desenvolupament? Quin ús, inclusiu o excloent, fem de la llengua? Des d’on treballem les ciències naturals i les ciències socials? Què diuen les famílies? Des d’on parlem? Quin és el nostre lloc d’enunciació? D’on venim i cap on anem, educativament parlant? El llibre aporta referències des de la mirada de mestres i professores, i també de mares, on s’entreteixeixen teoria i pràctica, des d’un altre imaginari simbòlic. L’obra reuneix els sabers de moltes professionals que han dedicat i dediquen la seva vida a posar en pràctica una altra educació, amb propostes que trenquen amb un sistema canònic rígid i perpetuador de desigualtats. Les seves pàgines respiren crítica, possibilitat i desig amb la mirada posada en un món millor que és, ni més ni menys, el somni feminista.

 

 

NOVETATS D’ALTRES EDITORIALS 

Cartas a mi maestro. Camus, Albert. Barcelona: Plataforma Editorial, 2022 (Plataforma actual)


Redescubrir la enseñanza. Biesta, Gert. Madrid: Morata, 2022


Educar a través del arte: Havia una escuela imaginada. Cidrás, Salvador; Blanco, Vicente. Pontevedra: Kalandraka, 2023 (Biblioteca de Pedagogía;2)


Teoría de la educación: (fundamento y racionalidad). Colom Cañellas, Antonio J. Barcelona: Horsori, 2022 (Teoría de la educación;56)


Colònies de Vilamar: una aventura pedagògica a Calafell (1922-1936). El Papiol (Barcelona): Efadós: Calafell: Ajuntament de Calafell, 2022


Una joia d’escola: L’Escola Parc de Guinardó. Domènech i Domènech, Salvador; Fortaleza i Albet, Maria Clara. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa: Kairat, 2023


Cent anys fent Escola del Mar. 1922-2022.García Ferrero, Jordi [coord.]. Barcelona: Memorial Democràtic, 2022 (documents del Memorial Democràtic; 11)


Antonio Benaiges: una memoria desenterrada.Gertrúdix, Sebastià; Bernal, Sergi; López, Alfredo. Madrid: Coleman ediciones, 2023 (Publicaciones del MCEP)


Educar para la sostenibilidad de la vida: Una mirada ecofeminista a la educación.Herrero, Yayo. Barcelona: Octaedro, 2022


Análisis y herramientas coeducativas: respuestas con perspectiva de género a los retos contemporáneos.Idoiaga, Mondragon, Nahia; Eiguren Munitis, Amaia; Ozamiz-Etxebarria, Naiara; Picaza Gorrotxategi, Maitane [coords.]. Barcelona: Graó, 2023 (Análisis y estudio;65)


Lo que la escuela puede hacer todavía por la democracia: dos o tres cosas que sé (quizás) sobre educación y pedagogía.Meirieu, Philippe. Madrid: Editorial Popular, 2022 (Proa;61)


La revolución feminista en las aulas: Comando Igualdad.Oliveira, Chis; Retamozo, Priscila. Madrid: Libros de la Catarata, 2022


La educación en España: el salto adelante, 1900-1936.Otero Carvajal, Luis Enrique; Miguel Salanova, Santiago de [eds.]. Madrid: Libros de la Catarata, 2022


Diàlegs entre educació i neurociència. Pedreira, Montserrat; Fagundo, Beatriz. Vic: Eumo Editorial, octubre de 2022 (Educació i família)


La repressió del català a l’escola: tres-cents anys de lluita i resistència (1715-2018). Pujol i Fabrelles, David. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans; Editorial Gavarres, 2022


Reimaginem junts els nostres futurs: un nou contracte social per a l’educació; informe de la Comissió Internacional sobre els futurs de l’Educació. UNESCO. Barcelona: Catesco, 2022


De las políticas educativas a las prácticas escolares. Rodríguez Martínez, Carmen; Imbernón Muñoz, Francisco [coords.]. Madrid: Morata, 2023


 

*El Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació el formen les següents persones:

Eulàlia Berbel, Pilar Benejam, Jaume Carbonell, Agustí Corominas, Miquel Martínez, Mireia Muntané, Josep Maria Puig, Pau Raga, Jaume Trilla i Maria Vinuesa.

Coordinació: Josep Maria Puig i Pau Raga (Biblioteca Rosa Sensat)

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!