La Sala d’Actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat va acollir ahir la presentació del llibre que recull el llegat pedagògic d’Angeleta Ferrer, un homenatge del doctor en Pedagogia Salvador Domènech a la figura de la mestra i, per extensió, a la comunitat educativa de l’Institut Escola del Parc de la Generalitat. Ferrer va participar en la seva creació i s’hi dedicà a fomentar l’ensenyament experimental de les ciències naturals amb una visió renovada del currículum.
Salvador Domènech, que fa quaranta anys que fa recerca dins el món de l’ensenyament a Catalunya, especialment en el primer terç del segle passat i la dècada dels anys trenta, va estar acompanyat per la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, i l’exconseller d’Educació, Josep Bargalló. L’acte també va comptar amb la presència de Pau Raga, curadora de l’Arxiu de l’associació. Raga va exhibir una mostra d‘arxius personals històrics de la mestra. “L’Angeleta era una persona molt ordenada i amb una idea de perdurabilitat. Anava conservant tot perquè algú altre pogués consultar-ho. Era molt aficionada a documentar i filmar tot el que feia, com ara excursions amb alumnes”.
L’encarregada d’obrir l’acte va ser Francina Martí, qui va optar per unes paraules d’agraïment a la comunitat educativa: “oblidem massa ràpid les coses i vull tornar-nos a felicitar perquè infants i joves van poder gaudir d’un curs amb la màxima normalitat que va ser possible”. I va ser, segons Martí, gràcies a la “força conjunta dels mestres, que és la força pedagògica de la qual a la presentació en parlarem molt”.
Angeleta Ferrer no és passat perquè la seva empenta encara hi és present. Siguem rigorosos, perseverants i lliures de pensament, Francina Martí.
La presidenta diu que l’Associació de Mestres Rosa Sensat té l’orgull i la responsabilitat de portar el nom de la mare de l’Angeleta Ferrer. I parla de la importància de “ser fidels al seu compromís i llegat pedagògic”. Recorda, així, que el motiu pel qual va néixer l’escola de mestres i l’associació és “posar a l’abast aquests llegats als mestres que avui estan en actiu”.
La biografia de l’Angeleta Ferrer és exemplar, com alumna i com a mestra. Compromís professional, compromís social i de país, Josep Bargalló
L’exconseller d’Educació considera que “la innovació educativa ara és diferent que la que podia ser als anys trenta, però ha de tenir una mateixa base i essència: la mirada d’amor a l’alumne”.
“En aquests tres anys i mig de conseller d’educació vaig visitar unes mil escoles i instituts: dos dies a la setmana m’hi dedicava totalment”. L’exconseller d’educació, Josep Bargalló, assegura que hi ha moltes escoles al país que treballen amb “molta concepció de transformació”. Com ara, l’Institut Angeleta Ferrer del Fort Pienc, el qual treballarà amb el Barcelona Institute of Science and Technology i serà “un primer institut diferent de la resta que esperem que obri el camí a d’altres”. Bargalló va incidir en els canvis que s’introdueixen en l’Institut Angeleta Ferrer : “dedicat especialment a l’STEAM i l’augment de l’educació femenina en ciència i tecnologia”.
“Aquest llibre és novetat perquè els escrits, els dibuixos, les fotografies… estaven en una caixa”. Salvador Domènech, l’autor del llibre, volia fer justícia i homenatjar a l’Angeleta Ferrer, ja que “quan tens una mare com Rosa Sensat, és molt possible que tu siguis la filla”. Però això no va passar amb l’Angeleta.
“Sempre se li va dir Angeleta perquè sempre va ser jove. És voluntat, és optimisme, és passió per fer les coses”
Domènech descriu a Angeleta Ferrer com “una mestra tot terreny que no sabia fer educació sense amor a l’alumnat”. El doctor en Pedagogia ens parla de ciència i d’amor, d’una mestra que prioritzava una ciència on l’alumne és protagonista “que va descobrint aplicant una llei que serveix per a tots els àmbits: que dels errors aprens”.
ANGELETA FERRER_