Primer diari de la 59a Escola d’Estiu

 

 





PRIMER DIARI D’ESCOLA D’ESTIU! 

Us donem la benvinguda a aquest primer diari de l’Escola d’Estiu. 

Enguany volem tornar a fer valdre el Diari d’Escola d’Estiu durant els dies que se celebra, publicant així contingut que pugui acompanyar tant als assistents com a les persones que no estan participant, però que tenen interès a saber què està passant i com s’està vivint. La idea és nodrir aquest espai digital amb articles i informacions plurals que generin discurs pedagògic vinculat a les formacions d’aquesta 59a edició.

Amb aquesta emocionant obertura, el nostre diari es continuarà publicant el dilluns 8 i el dijous 11 de juliol.

Mantingueu-vos atents per no perdre detall de totes les activitats obertes i propostes formatives que hem preparat enguany. Gràcies per acompanyar-nos fins aquí i esperem que gaudiu d’aquestes tres edicions especials!

Atenció assistents i formadors de la franja C de l’escola d’estiu! Podeu portar el vostre tupper i dinar al pati de la planta baixa de la seu. Hem instal·lat unes carpes i equipat l’espai perquè pugueu gaudir d’un bon dinar a l’aire lliure. 

59a Escola d’Estiu

* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

CRÒNIQUES DELS ACTES OBERTS DEL TEMA GENERAL

 

Inauguració 59a Escola d’Estiu: De l’«educació objectiva» a l’«educació política» amb Manuel Fernández Navas

La presidenta Mar Hurtado presenta la proposta formativa d’aquesta edició de l’Escola d’Estiu i trasllada el missatge del procés creatiu del cartell d’enguany, fet per l’Oriol Malet. El professor de Didàctica de la Universitat de Màlaga, Manuel Fernández Navas, fa la conferència inaugural de l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat, que se celebra fins al 10 de juliol sota el lema “Dignitat i educació. La revolta cap a una escola democràtica”.Més informació: https://diarieducacio.cat/manuel-fernandez-navas-educar-te-a-veure-amb-mullar-se/

Llegeix l’article
 

DIÀLEG. La veracitat de la informació: “Una riquesa difícil d’obtenir”

Amb Xavier Grasset, periodista i escriptor, i Genís Roca, president de la Fundació .cat.

La veritat, sovint difícil de definir i assolir, es veu amenaçada per la proliferació de creadors que exerceixen el seu dret a la publicació. Aquesta abundància d’informació inclou tant fets verificables com opinions subjectives, complicant la tasca de discernir la realitat. A més, la presència de fake news, sovint promogudes per grups polítics i econòmics amb interessos particulars, agreuja la desinformació. Per això, és vital desenvolupar criteris i actituds crítiques.

 

DIÀLEG. Com despertar les ganes d’aprendre? 

Amb Marc Guillem, doctor en Educació per la Universitat de Barcelona, i David Altimir, mestre d’educació infantil a l’escola pública.

La motivació emergeix com el resultat de la intersecció entre maduració i comprensió. És el combustible que impulsa i alimenta l’afany d’aprendre, permetent a l’infant créixer i preparar-se per afrontar un món que no fa concessions.

ENTREVISTA

 

Iolanda Batallé: “La persona més difícil de dirigir en un equip ets tu mateixa”

“Si tu treballes la por i la inseguretat, entens que des de la generositat, l’equip s’implica molt més i sent tot allò molt més seu. Per tant, la gent s’implica molt més perquè agraeix aquesta generositat, te la tornen multiplicada i el projecte creix. Aquesta és la revolució de la generositat”.

ARTICLES D’OPINIÓ

 

Diàlegs reals: la influència de la comunicació en la construcció de la individualitat

Amb la infància, qui guia, és la persona adulta. Des del coneixement profund de les etapes evolutives, des de l’observació i el coneixement a cada un dels infants acompanyarem liderant i donant eines, agafant la responsabilitat dels temps, de l’organització, de les normes i els límits, però validant, escoltant i generant aquests diàlegs a dues bandes. 

Alidé Tremoleda
Educadora i coordinadora de Malaika joc i formació. Presidenta de l’Associació Pikler Catalunya i Balears, fundadora de la Rosada coop., assessora i formadora de professionals de la infància.
 

La cuina com a eina educativa

Els petits se submergeixen amb entusiasme en activitats pràctiques que desperten la seva curiositat per aprendre, un aprenentatge sensorial que omple l’univers dels nostres petits de matisos i plaer. La cuina a les aules pot actuar com un agent mobilitzador del canvi, promovent coneixements i aprenentatges a l’escola del segle XXI? Cap altra activitat connecta les persones amb tanta intensitat com la cuina.

Queralt Valls

Cofundadora de The Broccoli Tribe. 
 

La motivació de l’alumnat, la base de les metodologies “innovadores” a l’aula 

La motivació és un factor clau en el procés d’ensenyament aprenentatge de l’alumnat. Existeix una relació clara entre la motivació, l’èxit i el fracàs. Sense anar més lluny, és l’èxit qui fa créixer la motivació i és la motivació qui porta a l’èxit. També es coneix que és el fracàs qui redueix la motivació i la manca de motivació porta al fracàs. És en aquest context en què entren en joc les metodologies innovadores. Aquestes metodologies són una oportunitat per a la transformació de la realitat educativa actual.

Anna Llurba 

Enginyera en disseny industrial i docent de l’especialitat de Tecnologia. Experiència professional a Primària, ESO i a Formació Professional.

RESUM PRIMERA FRANJA

 

AGENDA





* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!