Què té Escola Nova 21 que no tingui Rosa Sensat?

És hora de preguntar-nos per què el programa Escola Nova 21 ha cridat l’atenció i ha generat interès entre tants mestres; de preguntar-nos també què es pot fer des de Rosa Sensat per mostrar i demostrar a tots aquests mestres que l’associació és un instrument vàlid per a la renovació pedagògica, per a la formació permanent del professorat i per a la transformació social.

Escola Nova 21 és un programa, constituït per una aliança de 26 centres educatius i promogut pel Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, l’Obra Social La Caixa i la Universitat Oberta de Catalunya. Rosa Sensat és una associació de mestres, que es presenta com un moviment de renovació pedagògica i té més de 1.100 socis.

Escola Nova 21 té joventut i novetat: s’ha presentat en públic aquest 2016 i ho ha fet en un acte públic molt concorregut i amb una estratègia de comunicació molt ben preparada i aconseguida. Rosa Sensat, en canvi, té sobretot experiència (són més de 50 anys de vida) i un cert pedigrí, com a símbol que ha estat i és encara de la renovació pedagògica a casa nostra.

Escola Nova 21, a part de quatre promotors de pes, ha comptat en la seva presentació amb l’aval del govern del país, representat pel seu vicepresident, Oriol Junqueras, i per la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i del Parlament, representat per la seva presidenta, Carme Forcadell. Rosa Sensat va néixer pràcticament en la clandestinitat, amb el suport econòmic d’algunes entitats i personalitats que volien fer país, i en l’actualitat rep ajudes del Departament d’Ensenyament, de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

Escola Nova 21 ofereix als seus 26 centres inicials i als 200 que seran seleccionats abans d’acabar l’any diverses activitats formatives (diferenciant les que s’adreçaran als equips directius de les que s’adreçaran a tot el professorat), intercanviar experiències i coneixement, i un pla de recerca sistemàtica per tal d’avaluar el procés i generar coneixement que pugui ser transferit. Rosa Sensat ofereix una biblioteca especialitzada en educació, la possibilitat de formar grups de treball (l’any passat en funcionaven 17), diverses activitats de formació (cursos, jornades, formació en centres), l’Escola d’Estiu, tota una línia de publicacions (més de 200 llibres en catàleg) i revistes (les diverses Infàncies i Perspectiva Escolar), reflexió i debat pedagògic i alguns projectes singulars, com per exemple el CAÀREM (Centre d’Activitats i d’Àmbit de Reflexió per l’Educació Matemàtica).

Escola Nova 21 es presenta com un programa estrictament pedagògic, ideològicament neutral. Rosa Sensat, en canvi, afirma que l’educació no pot ser neutral. Per això fa una aposta decidida per l’escola pública, per l’escola democràtica, per l’escola inclusiva i plural, i per una escola de qualitat per a tothom. Mentre que el programa inicial d’Escola Nova 21 no fa cap referència al model social que propugna (més aviat sembla apostar per una adaptació als nous temps), Rosa Sensat ha parlat sempre de l’educació com a instrument de transformació social i de correcció progressiva de les desigualtats socioeconòmiques i culturals d’origen.

No és estrany, en aquest sentit, que el director d’Escola Nova 21, Eduard Vallory, hagi estat cap de gabinet del fins fa poc conseller d’Universitats Andreu Mas-Colell (el màxim responsable d’un model universitari caracteritzat per la precarització del seu professorat, l’encariment de les matrícules dels estudiants i el menysteniment de la docència) i designat responsable d’un pla de millora del desenvolupament professional dels mestres (al marge de les diferents facultats d’educació del país). Com no és estrany que Marta Mata, una de les fundadores de Rosa Sensat, i probablement la seva figura més emblemàtica, a més de mestra d’escola i autora de diversos materials didàctics, hagi estat diputada, senadora i regidora de l’Ajuntament de Barcelona pel Partit Socialista, i membre i presidenta del Consell Escolar de l’Estat.

Escola Nova 21 propugna el que anomena una escola avançada, que es caracteritza per una crítica al model d’escola transmissora per centrar-se en l’aprenentatge dels alumnes, en el treball per competències, en una organització flexible i en uns mecanismes d’avaluació rigorosos que serveixin per orientar adequadament aquest aprenentatge, amb l’objectiu d’identificar el mètode de canvi educatiu. Rosa Sensat, des dels seus orígens, ha volgut recuperar la tradició d’escola activa, d’escola arrelada en el medi, d’escola ben fonamentada científicament, que es va iniciar a Catalunya a començaments del segle XX gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, de la Mancomunitat de Catalunya i de molts mestres públics de comarques, una iniciativa que va rebre un impuls molt important durant la Segona República i que va quedar estroncada de soca-rel l’any 1939. Per això ha fet sempre bandera de la millor tradició pedagògica, la de la doctora Montessori, Decroly, Dewey, Freinet, Malaguzzi, el Moviment de Cooperació Educativa italià…

Dit tot això, és hora de preguntar-nos per què el programa Escola Nova 21 ha cridat l’atenció i ha generat interès entre tants mestres; de preguntar-nos també què podem fer des de Rosa Sensat per mostrar i demostrar a tots aquests mestres que l’associació és encara un instrument vàlid per a la renovació pedagògica, per a la formació permanent del professorat i per a la transformació social.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!