Monogràfic. Recursos per iniciar-se en la gamificació

Mestres de referència i comunitats docents
Gamifica tu aula: associació de docents amb una àmplia experiència en gamificació, tant a Primària com a Secundària. Inclou informació relacionada amb les dinàmiques, mecàniques i components bàsics per confeccionar un joc. Tenen una llista molt completa de recursos per a la creació d’escape rooms. <www. gamificatuaula.org>.
• Pere Cornellà: mestre, docent i investigador. El seu web inclou un seguit d’articles i recursos per a la gamificació a l’aula. <www.perecornella.cat>.
• Oriol Ripoll: especialista, autor i professor de jocs per a diferents contextos. Creatiu, consultor dedicat al desenvolupament de jocs aplicats a projectes de comunicació i educació. <www.jocs. org>.

Bibliografia recomanable
• Ballesteros, M. (2015). «La Geocaching. La geolocalització arriba a les escoles». Perspectiva Escolar, 384, p. 46-53. Article que explica com podem aplicar el joc de la geolocalització a l’aula. Inclou bibliografia i l’adreça web del projecte GEOCATINGVO, un grup de treball del Vallès Oriental, on podreu trobar un munt de recursos, jocs, bibliografia i activitats relacionades amb la geolocalització. <http:// geocatingvo.wordpres.com>.
• Berga, M. (2013). «El juego con materiales manipulativos para mejorar el aprendizaje de las matemáticas en Educación Infantil: Una propuesta para niños y niñas de 3 y 4 años». Edma 0-6: Educación Matemática en la Infancia, 2(2), p. 63-93. El joc a l’Educació Infantil és vital per al desenvolupament personal i de la lògica matemàtica.
• Cornellà, P. (2006) «Gamifi… què? Gamificació!: Una metodologia que revoluciona l’aprenentatge». XI Jornades Maria Rúbies. Universitat de Lleida. Article de Pere Cornellà sobre la importància de la introducció de la gamificació a les aules.
• Deterding, S. et al. (2011). «Gamification is the use of game design elements in non-game contexts», dins Gamification: Toward a definition. Vancouver: Hans Bredow Institute for Media Research. Treball d’investigació sobre els elements que conformen la gamificació en un entorn educatiu.
• Elkonin, D. (1980). Psicología del juego. Madrid: Visor. Un estudi d’investigació sobre la teoria general del joc des de l’àmbit de la psicologia.
• Deulofeu, J. (2017). «Els jocs de taula a l’escola: per a què, quins?, com?, quan?». UAB. Setembre 2017. Disponible a: <http://jugatu. cat/wp-content/uploads/2017/09/Eljoc-a-lescola.pdf>. Una proposta sobre la importància de la introducció dels jocs de taula a les aules.
• Kamii, C. (1988). Juegos colectivos para la primera enseñanza. Madrid: Visor. Una investigació de la deixeble de Piaget on defensa la importància del joc en l’aprenentatge de les matemàtiques.
• Ripoll, O (2006). «El juego como herramienta educativa». Educación Social: Revista de Intervención Socioeducativa, 33, p. 11-27. L’autor defensa la tesi que només es pot entendre el joc com a eina educativa si hi ha uns criteris i una voluntat educativa.

Recursos i eines online 
• Pàgines web per crear jocs interactius tipus concurs: <www.quizizz.com i www. kahoot.com>.
• Eina de disseny per fer presentacions interactives online: <www.genial.ly>.
• Adaptació educativa del popular joc: <education.minecraft.net>.
• Pàgina web per crear targetes mnemotècniques: <www.brainscape.com>.
• Pàgina web per adaptar el famós joc Trivial: <www.trivinet.com>.
• Plataformes per organitzar i gestionar l’aula: <www.classdojo.com> i <www. classcraft.com/ca/>.
• Eina online per crear jocs i dinàmiques de forma senzilla: <https://edu.cerebriti. com>.

Botigues en línia especialitzades
<www.artijoc.com>. Cooperativa amb seu a Cardedeu i Mataró i botiga en línia. Especialistes en jocs cooperatius.
<www.kinuma.com>. Botiga de jocs i materials educatius amb una selecció de qualitat. Recentment han ampliat catàleg i han obert Kinuma.Pro dirigit a docents i centres educatius.
<www.juegamestore.es/>. Botiga vinculada a l’associació valenciana Impuls. Fan formació en gamificació i tenen una secció de segona mà.
<www.jugarxjugar.com>. Botiga amb seus a Barcelona i Girona. Catàleg i assessorament de qualitat.
<www.lu2.cat>. Experts en jocs de taula i Aprenentatge Basat en Jocs. Organitzen activitats i tallers de disseny de jocs a escoles i instituts.
<www.planetongames.com>. Botiga de Bilbao que t’envia els jocs al teu domicili amb uns preus de transport molt competitius.
<www.zacatrus.es>. Botiga que inclou petites ressenyes en vídeo dels jocs disponibles.

Cursos, jornades i trobades
• DAU. La cita imprescindible per als amants dels jocs a Barcelona, a la Fabra i Coats a finals de novembre. <http:// lameva.barcelona.cat/daubarcelona>.
• Fira del joc a la població de Tona. A principis de desembre. <http://www.firadeljoc. cat/>.
• Festival de tardor de jocs a Granollers. A mitjans d’octubre. <http://jugatu.cat>.
• Epic Day i altres jornades de l’Associació Lúdica i Cultural Stronghold. Aquesta entitat de Barcelona organitza trobades de jocs de rol i jocs de taula, la base per poder gamificar. <www.facebook.com/ StrongholdAlc/>.
• Cursos d’estiu. Propostes formatives organitzades per diferents entitats: Escola d’estiu del Moviment Educatiu del Maresme (MEM): <www.memcat.org>. Associació Catalana per a la Telemàtica Educativa: <http://campus.acte.cat>. ICE de la UAB: <ga.ice@uab.cat>. ICE de la UB: <http://www.ub.edu/ice/>.

MANEL BALLESTEROS
SANTI GARRIGA
Mestres de primària. Membres del grup de treball Jo gamifico del Servei Educatiu del Vallès Oriental I

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!