A l’escola fa temps que volíem que les famílies poguessin viure el nostre dia a dia i mostrar la nostra realitat sense filtres, per tal de fer-los partícips i enriquir aquest vincle família-escola, tan important a l’escola bressol. Des de l’equip vam proposar als pares i les mares la iniciativa de venir a passar una estona a l’escola.
Ja fa uns anys que a l’escola ens plantegem la participació de les famílies en el nostre dia a dia. Fa un parell de cursos que proposem a les famílies dels grups de grans –de 2 i 3 anys– que ho vulguin que vinguin a passar una estona amb nosaltres. Els oferim la possibilitat de viure una estona amb el seu fill o la seva filla, els companys i les mestres.
Obrir les portes i compartir aquests moments fa que es creïn grans vincles. Vincles que es veuen reforçats gràcies a l’intercanvi de moments, de vivències, i que donen seguretat i confiança en les relacions que mantenim diàriament. Són estones de transparència, on pares i mares poden copsar en tots els sentits el que viu el fill dia a dia. Moments en què els pares poden col·laborar, participar o únicament observar com actua, com es relaciona, com juga…
La finalitat de les relacions entre pares, mares i mestres és conèixer i valorar el que fan i on participen nens i nenes a casa i a la llar d’infants. Tenen l’opció de veure el fill en relació amb el món, amb la societat, i també intercanviar opinions, punts de vista i establir acords i projectes conjunts en relació amb l’educació dels seus fills i filles. Aquest intercanvi de visions i experiències pot enriquir tots els agents educatius. Només agafats de la mà, famílies i mestres podrem arribar a l’infant de forma significativa, segura i lliure.
Arriba el dia, el gran dia en què el pare o la mare entren de la mà del seu fill, contents, il·lusionats i expectants. No calen gaires explicacions, únicament una consigna: gaudiu del moment!
Tan sols travessar la porta ja són la figura més observada i buscada del grup. Tots volen gaudir de la seva companyia, del seu joc, de les seves converses…
Les presses del dia a dia, en moltes ocasions, no permeten aturar-se perquè et posin rul·los a la seva perruqueria particular, aturar-se per omplir la galleda de mica en mica, aturar-se per veure el recorregut d’un cargol… Però els pares sí. Han de poder aturar-se per meravellar-se de les petites coses, dels petits tresors que ens envolten i formen part imprescindible de l’aprenentatge dels seus fills. Aquesta experiència convida a entrar en el seu temps, en el seu ritme per descobrir i alhora gaudir del seu món. Les mirades entre l’adult i l’infant, la complicitat en cada gest i cada carícia, el respecte per cada ritme i la il·lusió de participar en la quotidianitat de l’escola es palpen en l’ambient.
A l’hora del comiat, demanem als pares i les mares si ens volen escriure una petita reflexió de la seva experiència. Els escrits i les seves aportacions ens ajuden a conèixer i valorar el significat que donen a viure una estona a l’escola.
Com a equip, la valoració que fem de l’experiència és molt positiva. Una experiència que ens ha enriquit en molts àmbits, tant personals com professionals, i que ens ha permès plantejar-nos certs aspectes que necessiten reflexió per millorar en un futur.
Les relacions personals s’enriqueixen, ja que compartim el seu màxim tresor: el seu fill, la seva filla.
Passats els dies copsem relacions més segures i riques amb aquells pares i aquelles mares que han tingut l’oportunitat d’entrar a l’escola i viure el nostre món. De l’experiència, ens n’emportem l’empremta del record d’una estona a l’escola compartida amb famílies, infants i mestres. Una empremta que guardem, recordem i ens ha fet créixer.
Rosa Colls, Natàlia Grifé, Mireia Orpí, Natàlia Piccina, Anna Pujol, Judit Salmerón i Sónia Vieta, mestres dels grups de grans de l’E. B. M. Lola Anglada de Lloret de Mar.