Editorial.La matrícula dels 3 anys

Des de principis de maig, quan va sortir la primera llista de sol·licituds per a una plaça de P3 amb la puntuació provisional ja es va veia venir que enguany, com quasi cada curs, hi hauria problemes.

Quan el 15 de maig van aparèixer les llistes ordenades definitives, en molts casos, i sobretot en algunes ciutats del nostre país, com Badalona, o en alguns districtes de Barcelona, es va fer palès que el nombre d’inscripcions a P3 havia superat l’oferta, tant en centres públics com concertats.

Per a la manca de places, i com a mesures excepcionals, l’Administració va preveure incrementar les ràtios dels centres públics dels districtes i municipis afectats. Aquesta proposta va ser rebutjada per les famílies, ja que comporta un perjudici en la qualitat de l’ensenyament, atès que no va acompanyada de l’augment de mestres a les escoles.

Una altra proposta va ser l’oferiment de fer la matrícula en escoles públiques fora del barri, també refusada per les famílies. Aquesta negativa va ser deguda, per una banda, a la manca de proximitat a l’entorn habitual dels infants i a la confiança d’aquestes famílies de poder participar i implicar-se en l’educació dels seus fills i filles a través de l’escola, i, per un altra banda, al poc arrelament de la comunitat educativa quan l’escola es troba en barris llunyans. Una tercera solució va ser inscriure els nens i les nenes en escoles concertades, cosa que tampoc convenç les famílies que han fet una aposta ferma i coherent per l’escola pública.

Impulsar en les escoles grups bolet tampoc ens sembla l’opció més fàcil i viable dintre de les excepcionalitats. En aquest cas es distorsiona el funcionament regular i ordinari dels centres educatius i comporta la reducció d’espais comuns –biblioteques, aula de música…–, substituïts per aquests anomenats bolets.

Des d’aquest editorial volem evidenciar i reprovar la manca de planificació que, des de les diferents administracions, s’ha acumulat aquests darrers anys. Aquest fet acaba perjudicant sempre les famílies que opten per una escola pública i de qualitat. Aquest desig ha quedat patent en les diverses mobilitzacions i concentracions que s’han fet per denunciar la situació que s’està patint, i en alguns casos han aconseguit revertir decisions de tancament de grups de P3 en escoles públiques. És curiós que gairebé mai es decideixi de tancar línies a les escoles concertades, ni tan sols quan aquesta opció en la preinscripció per part de les famílies disminueix de manera clara.

Creiem que una de les responsabilitats que tindrà el nou equip del conseller Bargalló serà resoldre aquests desajustos. I l’emplacem que ho faci amb una política que beneficiï clarament les escoles públiques, fugint de la disminució de la qualitat o de solucions provisionals que acaben perjudicant els centres durant molts anys.

Al mateix temps, també creiem que cal felicitar-nos del fet que les famílies estan optant de manera cada vegada més clara per l’escola pública que tenen més a prop de casa. Aquesta és una notícia que celebrem i que ens obliga a totes i a tots a estar a l’altura.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!