Índex. Infància 237

 

Editorial. Protocol+

A mitjan agost, el Departament d’Educació va publicar el Protocol dels centres educatius davant els casos de Covid-19, on s’estableixen les pautes d’actuació per tractar casos positius. Aquest document va rebre l’assessorament de la Societat Catalana de Pediatria i s’aplica en el marc del conjunt de mesures de prevenció i protecció de la salut contemplades en el Pla d’actuació per a centres educatius en el marc de la pandèmia. El 9 de setembre va publicar-se el document de Mesures complementàries.

Revista Infància

Infància en xarxa. Què segueix com sempre? Què és irrenunciable de la vida quotidiana de l’escola?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre

diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Infància

Montserrat Nicolás

Plana oberta. Un sonall sobre un puf

La Joana, de 8 mesos, comença a fer els primers intents d’aixecar-se de la posició de bocaterrosa. Busca suports per l’estança que li serveixin per anar amunt. El que comença essent un joc, es converteix en una acció pensada i estructurada de moviments, pesos, mirades, intencions…

Annia Vilaró

Educar de 0 a 6 anys. La insuportable retòrica dels discursos sobre l’(anomenat) acompanyament emocional

A principi de juny de 2020 vaig rebre de la direcció d’aquesta revista la petició d’escriure un article crític sobre un dels temes de què més es parlava en aquells moments en relació tant amb la situació que s’estava vivint com amb el retorn a l’educació presencial a partir de setembre: l’anomenat acompanyament emocional. De seguida vaig acceptar, perquè, ho confesso, ja fa molt de temps que cada vegada que sento a parlar d’acompanyament emocional referit a l’educació de la primera infància se’m posen els pèls de punta. I el més curiós és que, des que em vaig tallar la cua, fa més de vint anys, no tinc pèls al cap!

Gino Ferri

Escola 0-3. Històries per quedar-se glaçat

Moltes de les experiències que viuen els infants a l’escola bressol sorgeixen de l’imprevist. Un imprevist que defuig la planificació, que no entén de graelles programades ni d’objectius prèviament pensats per un adult que necessita portar el control del temps i de les activitats dels infants.

Equip educatiu Llar d’Infants el Melic, Eva Sargatal

Escola 0-3. Confeccionant relacions

Des de l’equip educatiu donem molta importància a la col·laboració, participació i implicació de les famílies dins l’escola dels seus fills. Per aquest motiu una de les trobades que organitzem amb elles és el Taller de Peücs. El fet que les famílies hi participin fa que es sentin incloses en un ambient relaxat i distès, amb la satisfacció de poder contribuir amb el seu granet de sorra al benestar dels seus infants dins de l’escola.

Equip educatiu de l’E. B. M. Uni Dori

Bones pensades. L’essència del joc lliure

Un dels molts debats que es generen a les trobades de l’equip educatiu de la nostra escola és el joc. El joc per als infants és un moment de joia, de gaudi i de felicitat. Nosaltres, professionals de la petita infància, hem de tenir clar que és a partir del joc que els infants aprenen.

Equip educatiu de l’E. B. Petits Pescallunes, Sant Feliu de Pallerols

Escola 3-6. Un canvi és possible

És possible un canvi en una escola que porta cinquanta anys de trajectòria gràcies a la cohesió del grup de professionals que, amb molta il·lusió, empenta, ganes i hores de dedicació, han apostat per una nova mirada vers l’ensenyament-aprenentatge en la societat actual, sentint el suport de tota la comunitat educativa.

Joan Clop, Pilar Corominas, Sara Ferrer, Carla Llinares

Escola 3-6. La natura pinta

De la sorpresa en veure el traç que deixa una pedra, neix aquest recull de fotografies. En elles els infants han anat captant traços, colors, formes i dibuixos únics que ens regala la natura, obrint els ulls al seu entorn més proper, el pati i l’arborètum. Amb la imatge i la paraula, ens expliquen el que han viscut, fruit de la investigació i observació d’allò que els envolta i que els encurioseix. Passant de l’empremta de la natura a la que capten amb una imatge. L’espai exterior és ple de riquesa.

Dori Martínez

L’entrevista. Conversa amb Jordi Quintana «Hem de pensar com fer la pràctica en línia»

Davant del canvi de model d’ensenyament i aprenentatge i alhora organitzatiu que ha provocat la pandèmia en l’entorn universitari i també a les escoles, parlem amb Jordi Quintana sobre com i per què afrontar una educació diferent a la de fins ara.

Xavier Ollonarte

Infant i societat. La Maison Verte, 40 anys

El dissabte 12 d’octubre del 2019 es van celebrar a París els quaranta anys de l’obertura de la Maison Verte. Des de l’Espai Familiar del Raval, fem un homenatge a aquest espai, amb algunes reflexions recollides durant la celebració, que parlen d’allò que el defineix i ens hi apropa, com a servei que atenem la família.

David Aparicio

El conte. El petit avet

La tardor i la proximitat de l’hivern ens han portat la història d’El petit avet i el seu periple al voltant de si mateix i del fet de qüestionar la pròpia aparença. Els elements de la natura són personatges recurrents dels contes populars. Ens connecten amb els cicles de la vida i sovint protagonitzen emocions pròpiament humanes projectades en ells. El petit avet, d’alguna manera, “volta el món i torna al Born” per poder, finalment, valorar allò que té, allò que és.

Montserrat Rebollo

Llibres a mans. Tornem a mirar aquest llibre?

He formulat així aquesta pregunta perquè crec que tant pot sortir de la boca d’un infant com d’un gran. Només cal, això sí, que un dels dos mostri algun interès pel llibre en qüestió.

Roser Ros

Els Drets de l’Infant. Commemorem la Convenció sobre els Drets de l’Infant

Aquesta Convenció va ser aprovada per les Nacions Unides el 1989. L’Estat espanyol la va adoptar el 26 de gener de 1990 i la va ratificar el 6 de desembre del mateix any. La versió que aquí se’n publica ha estat redactada per als infants, en forma simplificada i reduïda, per P. Benevene, F. Ippolito i F. Tonucci per a la Fundació Basso (Itàlia), www.fondazionebasso.it. Es convida les administracions locals, les escoles i les associacions a utilitzar lliurement aquesta versió, per afavorir la màxima difusió i comprensió d’aquest document fonamental entre els infants i els joves.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Per als infants que necessiten hospitalització

Revista Infància

Informacions. Història d’una amistat. En els 40 anys del Gruppo Nazionale Nidi e Infanzia

David Altimir

Portada i crèdits

Revista Infància

 

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!