El grup promotor del Primer Congrés d’Educació Pública presenten en un document diverses consideracions. El recull vol ser un punt i seguit, amb la intenció que no s’aturi el treball que ha permès donar veu a totes les entitats relacionades amb l’educació pública del nostre país.
La situació excepcional que hem viscut des del mes de març de 2020 ha portat a aturar i deixar en pausa la feina que es va començar el 5 d’octubre de 2019, quan es va inaugurar el Congrés. Es van realitzar una seixantena de debats entorn de quatre dels blocs que exposem a continuació i va quedar pendent el debat del cinquè bloc.
• Currículum, organització i avaluació. Pràctiques educatives
• Formació inicial i formació permanent
• Inclusió i equitat
• Innovació, transformació i emancipació: xarxes
• Model d’educació pública
També es va acostar a les realitats dels diferents territoris, amb debats a gairebé trenta localitzacions d’arreu del país.
Les conclusions que se’n va recollir es poden trobar a https://congreseducaciopublica.wordpress.com/. Aquesta publicació tanca la primera fase del Congrés, que es reprendrà quan les circumstàncies ho permetin.
Els membres del grup promotor creuen convenient donar a conèixer unes quantes reflexions després de recollir tota la documentació dels debats.
En primer lloc, consideren que el Congrés d’Educació Pública té més sentit que mai per les raons següents:
• Davant la crisi actual cal tornar a pensar quin model d’educació pública es necessita.
• És essencial fer sentir la veu de tota la comunitat que conforma l’educació pública.
• Cal definir el paper i les condicions de l’educació pública com a motor del sistema educatiu del nostre país.
Els debats del Congrés s’han fet per incitativa dels centres educatius i s’hi han fet servir una gran diversitat de metodologies, que han enriquit el model. El fet que professionals de les diferents etapes hi participessin n’ha afavorit una mirada transversal. Les reflexions que n’han sortit són complementàries a d’altres veus i reflexions que puguin venir de les diferents administracions, els moviments de renovació pedagògica, les organitzacions sindicals, les associacions i federacions de famílies i d’altres entitats que defensen el model d’educació pública.
Alhora, es remarca la necessitat de continuar els debats per aprofundir-hi i aconseguir fites més concretes i reals. I també es constata que cal que hi participi tota la comunitat educativa, posant un èmfasi especial en les famílies i els alumnes.
Conscients que la feina no està acabada, des del grup promotor del Primer Congrés d’Educació Pública es fan el ferm propòsit de tornar-hi així que es pugui. I s’emplaça els professionals de les escoles bressols, les escoles de primària i els instituts a seguir en contacte a través de la pàgina web, i també a fer difusió de la feina feta.