A l’informe per a la unesco de la Comissió Internacional sobre Educació per al Segle XXI elaborat el 1996 sota la direcció de Jacques Delors es definien així els quatre pilars d’una educació per al segle XXI: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser. Aprendre és, doncs, adquirir consciència, comprendre fets, conceptes, principis, habilitats i actituds mitjançant l’experiència i l’estudi. Aplicar aquest pensament als infants fins als 6 anys ens empeny a preguntar-nos si el primer pas per aprendre a conèixer és desvetllar la curiositat.
Per obtenir resposta (o qui sap si per generar més preguntes) m’adreço per cinquena vegada a l’Àlex Nogués, un home amb una mirada plena de curiositat, escriptor i geòleg especialitzat en aigües subterrànies i paleontologia que ens ajuda a descobrir l’espectacle de la vida a través dels seus llibres plens de sorpresa i curiositat.
Roser Ros: En aquesta cinquena conversa voldria parlar de tres llibres que ajuden els infants a descobrir i a encuriosir-se per un concepte força abstracte per a les seves ments, però que, amb exemples concrets, els és més fàcilment comprensible. Es tracta de la transformació.
El primer llibre: les transformacions que tenen lloc a la natura.
Giovanna Zoboli
Philip Giordano, il·lustracions
Al prat, Barcelona: Zorro Rojo, 2020.
Llibre imatger en format apaïsat de cartoné estructurat de manera idèntica a cada pàgina: imatge que ocupa la part més gran emmarcada per un fons de color que ressalta la figura que reprèn el text situat a la banda baixa reproduït en el mateix color, o molt semblant, del fons. Cada enunciat té una estructura molt simple i està ben explicat i sempre formulat en català. Permet ser entès pel petit lector, sovint en qualitat d’oient, i potser és repetit per l’infant. Ell assisteix a la transformació de la natura i l’adult, en la seva qualitat d’oient, assisteix a la transformació del llenguatge emprat pel petit.
El segon llibre: els canvis en la relació entre dos éssers que conviuen.
Arnold Lobel
En Gripau i en Gripere van plegats
Blanes: EntreDos, 2020.
Llibre il·lustrat (els dibuixos mai ocupen tota la pàgina, més aviat acompanyen el text) que explica l’amistat entre dos gripaus, una relació plena d’alts i baixos, que es va transformant al llarg del temps i del relat. Un bon moment per descobrir que el que passa a la parella protagonista pot ser que s’assembli al que ocorre als lectors i als oients.
I arribats al tercer llibre, de la teva autoria, deixo, Àlex, que facis tu els comentaris.
Nogués, Àlex
Sílvia Cabestany, il·lustracions
Caracola, Sevilla: Tres Tigres Tristes, 2016.
Àlex Nogués: Qui no ha agafat alguna vegada un cargol de mar i ha escoltat el mar al seu interior? Caracola ens parla d’aquest moment i de tota la fantasia que condensa. Flueix com l’aigua, que va i ve, com les onades a la platja. Es cargola com moltes de les petxines que pots trobar en una passejada a la vora del mar. I el que dic val tant per a la història, que es cargola i flueix com l’aigua, com pel llibre com a objecte: la seva paginació en acordió permet cargolar-lo i dibuixar onades amb les seves pàgines. És un llibre en què el format, com a factor sensorial i narratiu, es converteix en una part molt important i justificada del conjunt.