Editorial. Reptes del nou curs
Revista Infància
A Instagram i Twitter oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer infància en xarxa.
Revista Infància
Plana oberta. Petits/grans detalls per al bon «fer de mestre» d’educació infantil 0-2 anys
Fa uns anys una mestra, alumna d’un curs d’Escola d’Estiu, em va demanar que li digués deu aspectes que considerés bàsics per a tot mestre d’escola bressol. Vaig buscar-ne deu i vaig escriure’ls. Ara els he recuperat i actualitzat.
Pepa Òdena
Si l’aprenentatge no és un estat, sinó un procés dinàmic que permet una transformació en relació amb el que es viu, l’eix central de la reflexió s’enfoca al voltant del significat de les experiències que les escoles permeten viure. Però, abans que res, és un tema que no es pot considerar per separat de la identitat de la infància, ja que infants, nois i noies, són uns dels protagonistes fonamentals de qualsevol procés educatiu.
Gino Ferri
Escola 0-3. Quan comunicar-se va molt més enllà de parlar
Quan parlem de comunicació, ràpidament pensem en paraules, però a l’escola bressol comunicar-se va molt més enllà del llenguatge oral. Gestos, mirades, les mans, el cos…, tot parla i sobretot comunica. Ho tenim clar? És senzill parlar de les capacitats dels infants, de l’escolta activa, de la individualitat, del respecte, de la importància del treball en equip…, aspectes que segur que tenim inclosos en el nostre projecte educatiu.
Equip educatiu de l’Escola Bressol Petits Pescallunes Sant Feliu de Pallerols
Escola 0-3. Material inespecífic, de què parlem?
El material inespecífic a la nostra escola és un element que ha anat agafant protagonisme al llarg dels anys. De fet, molt al principi, vivia a l’ombra de la proposta del joc heurístic que va néixer de la mà d’Elinor Goldschmied i que explicaven Tere Majem i Pepa Òdena en el seu llibre El joc de la descoberta, del 1994.
Núria Tejera
Bones pensades. Poesia a l’escola? Poesia a la vida!
Ramon Besora
Escola 3-6. Estones importants?
Tot això i altres coses han passat avui al pati. Aquests dos darrers anys, com que no podem compartir espais, sortim sols. Aquestes estones fora són molt més tranquil·les que abans i es converteixen realment en una estona més, sense trencaments amb la resta del dia. Potser no ha passat res de l’altre món avui.
Sílvia Majoral
Per la seva vigència i claredat a l’hora de definir i parlar de la pedagogia dels més petits, recuperem aquesta conversa amb la Pepa Òdena publicada el número 165 d’Infància.
Montserrat Fabrés
Infant i salut. Com afecta als infants la poca estimulació en el llenguatge?
Actualment les mestres es mostren preocupades pel llenguatge oral del seu infants. Per això, en aquest article reflexionem sobre les diverses variables que poden afectar el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge d’aquests nens i nenes, sobretot en l’etapa primerenca. En aquesta etapa es destaca el paper principal de l’escola, que, juntament amb la família, incorpora estratègies afavoridores de la interacció verbal en situacions educatives del seu dia a dia, alhora que es fa referència a guies i recursos adreçats tant a mestres com a famílies.
Carla Colomer, Eva Ocaña
Llibres a mans. Si vols passar una bona nit, menja’t una poma abans d’anar al llit
Dediquem aquestes pàgines a reflexionar sobre la importància de l’alimentació saludable per al bon creixement físic, educatiu, cultural i social dels infants des d’una mirada etnopoètica i literària.
Roser Ros, Elisenda Llansana, Equip Tantàgora.
Poesia. Un poema de Maria-Mercè Marçal
Per un any, canviem de gènere. En aquesta secció dedicada a la literatura per als més petits, substituïm els contes per poemes. I el primer problema que ens trobem és quins autors seleccionem. En tenim un munt. N’hi ha que s’han dedicat de ple als més petits i d’altres que han compaginat la seva producció destinada als adults amb una de més específica per als infants. Sigui com sigui, solament en podem oferir un tast. Posem la mel a la boca, com a incentiu perquè la poesia ressoni per les escoles, aprofitant que els infants ja l’han tastada, que en porten molta de casa, en forma de cançons de bressol, moixaines, jocs de falda…
Revista Infància
Informacions. La revista Infància visita les escoles de Valls
claraelias
Blogs, llibres i més. Dels més petits a l’escola
Revista Infància
Revista Infància