Índex. Infància 249

Editorial. Irene

Hi ha qui diu que les coses no arriben per atzar, i aquesta n’és una. Tancar amb la Irene Balaguer els sumaris que aquest 2022, a la revista Infància, hem dedicat a les que hem anomenat «Mestres de mestres» no és fruit de l’atzar.

Revista Infancia

Infància en xarxa. Quines són les claus per a una bona relació quotidiana amb les famílies?

A Twitter i Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer infància en xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. Un arbre robust i esvelt

Celebrem el reconeixement de la petita infància i de la tasca educativa, des d’una llavor que ha anat creixent i convertint-se en un espai viu envoltat d’urbanitat a Sant Adrià de Besòs.

Sandra Sanz Fontán, Gemma Vallverdú

Educar de 0 a 6 anys. Irene Balaguer “Un esforç entre la realitat i la utopia”

Posar per escrit algunes de les idees pedagògiques de la Irene Balaguer no em resulta una tasca senzilla. La seva activitat intensa i prolífica fa que hi hagi moltes altres persones que podrien fer aquesta tasca de manera més rigorosa i ordenada. El que sí que puc fer és plasmar algunes de les idees que van estar presents en les diverses trobades i iniciatives que vaig tenir la fortuna de compartir. Estic segura que la selecció que proposaré hauria sigut motiu de reflexió i debat, hi apareixerien nous matisos, trobaria a faltar aspectes no recollits i posaria en qüestió algunes de les meves tries…, però us garanteixo que, de la conversa, en sortirien diversos projectes i iniciatives per desenvolupar.

Mercedes Blasi

Escola 0-3. Un pàrquing per als vaixells

Avui la rampa s’ha convertit en un pàrquing per als vaixells. Ahir, però, va ser una altra cosa diferent. Cadascun dels infants que hi passen exploren, imaginen, es reinventen, creen i recreen històries que nosaltres espiem amb delit.

Roser Garcia, Sílvia Mayol

Escola 0-3. Encontres que deixen petja

Els records són quelcom molt personal i a vegades imprecís. Sovint m’he adonat que una mateixa situació és recordada de manera diferent per cadascuna de les persones que la van viure. L’escriptor Lawrence Durrell ens n’ofereix un exemple exquisit en la seva obra El quartet d’Alexandria. Per això, en aquest article, i sense cap afany literari, només intento fer memòria dels meus records del pas de la Irene Balaguer per l’escola bressol Nenes i Nens, on vàrem coincidir i on la Irene va aportar el seu granet de sorra compost a parts iguals d’il·lusió, empenta, coneixements i experiència per tirar endavant el projecte al qual s’havia sumat.

Montserrat Jubete

Bones pensades. L’inici de tot… Ciència i infants creixen junts

En la vida quotidiana els infants viuen moments aparentment simples, on fan els processos més llargs i més complexos. Moments en què investiguen el seu entorn, proven, comproven i comparen, miren i toquen, fan, desfan i s’equi­vo­quen, descobreixen, experimenten i investiguen com són les coses. Són moments on la simple curiositat els porta a grans descobertes. Moments que es viuen des de la quotidianitat i naturalitat.

Marta Secall, Montse Daniel, Clara Claramunt, Montse Baliarda

Escola 3-6. A l’escola pública?

L’escola pública té una funció molt clara: educar tots els infants, intentant treure el màxim de cadascun d’ells, amb respecte i estimació. L’escola no pot incloure religions, ni creences més enllà dels drets humans universals.

Sílvia Majoral

Escola 3-6. La crida de l’aigua a la infantesa

La infància no coneix Jorge Manrique, ni Herà­clit, ni els creadors de Caront i la llacuna Estí­gia…, però tots ells van ser infants alguna vegada. Els grans savis que van gosar explicar el món semblen només accessibles per als estudiosos de la filosofia. La saviesa dels qui van saber explicar històries, a l’abast dels estudiosos de la literatura. Però el saber erudit dels grans pensadors estudiats pot venir d’experièn­cies viscudes durant la infantesa, quan en els primers anys de vida, o fins i tot abans, estem adquirint, sense adonar-nos-en, coneixement sobre qui som, d’on venim i on anem.

Pablo Rodríguez Aguirresarobe

Entrevista. Conversa amb Irene Balaguer «La pedagogia activa té èxit»

Irene Balaguer, mestra de mestres, ha deixat un llegat molt important en l’educació del nostre país, tant en l’àmbit institucional i polític, com en l’educatiu. Un llarg recorregut pedagògic, amb diversos articles i entrevistes l’avalen i deixen l’empremta del seu paper dins l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Destaquem algunes reflexions seves extretes de les entrevistes que se li han fet al llarg de tots els anys. Les seves idees i el seu pensament són plenament vigents i necessaris en aquesta societat neoliberal on sembla que l’educació no és mai una prioritat.

Revista Infància

Infant i societat. La meva mestra Irene

Pensar en la Irene no pot ser pensar només en el passat. Ella sempre donava la cara al present i pensava en el futur. Tampoc no seria coherent retre-li un homenatge que sembli un culte a la seva personalitat. El que es percebia en la seva mirada i en les seves paraules és que cada persona petita o gran era important i capaç de contribuir a una nova realitat d’acord amb els seus ideals, amb confiança i valor.

Marie Nicole Rubio

Llibres a mans. La taula parada acosta la gana

Roser Ros, Elisenda Llansana

Poesia. Dos poemes d’Olga Xirinacs

Per un any, canviem de gènere. En aquesta secció dedicada a la literatura per als més petits, substituïm els contes per poemes. I el primer problema que ens trobem és quins autors seleccionem. En tenim un munt. N’hi ha que s’han dedicat de ple als més petits i d’al­tres que han compaginat la seva producció destinada als adults amb una de més específica per als infants. Sigui com sigui, solament en podem oferir un tast. Posem la mel a la boca, com a incentiu perquè la poesia ressoni per les escoles, aprofitant que els infants ja l’han tastada, que en porten molta de casa, en forma de cançons de bressol, moixaines, jocs de falda…

Revista Infància

Informacions. Encuentro de educación infantil. ¿Dónde se sustentan las prácticas educativas?

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Articles, llibres, entrevistes d’Irene Balaguer

Fem una selecció de textos i documents audiovisuals entorn d’Irene Balaguer. Alguns són escrits per ella, d’altres la inclouen, la retraten o, senzillament, parlen de la seva obra.

Revista Infància

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!