La revista que teniu a les mans posa en relleu els llenguatges artístics en l’educació infantil. L’art és un procés molt ampli en el qual es vinculen els sentits i les emocions. Les arts, en plural, mostren una definició oberta, subjectiva, discutible. Perquè fer art va molt més enllà de pintar, dibuixar o fer una manualitat. Fer art és permetre’s fluir –ser, fer i estar–, i els llenguatges artístics, com tots els altres llenguatges, afavoreixen la comunicació amb els altres.
Revista Infància
I tu què en penses? Quin lloc tenen les manualitats a l’educació infantil?
Des de la revista Infància, llancem la pregunta i esperem la vostra resposta a les xarxes socials, perquè generar debat dels temes que envolten l’educació sempre és necessari.
Revista Infància
Referents. Els temps i els dies d’Artur Martorell
Un pedagog il·lustre, paradigma de la solidesa de la tradició cultural catalana i de la renovació pedagògica; un mestre entra-nyable, apassionat per la seva feina, humanista entestat a obrir camins i d’una bonhomia indiscutible; un educador polifacètic que va participar en el món del lleure a través de l’escoltisme i les colònies escolars, en el món de l’edició amb llibres per a infants i joves d’alta qualitat; promotor del gust per la bona literatura i col·laborador de Cavall Fort; lingüista convençut que l’ensenyament de la llengua a l’escola és bàsic i no té espera; gestor municipal, que va promoure concerts i emissions radiofòniques per a escolars; formador de mestres… I un llarg etcètera. Aquest és Artur Martorell (1894-1967). A la primera Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’any 1966, hi va fer un curs de llenguatge. Al cap de poc ens va deixar. Quan el professor Octavi Fullat començava la seva carrera com a docent, el va anar a veure i li va quedar gravada una frase que li va dir: «L’important, en educació, és creure en l’esdevenidor».
David Pujol i Fabrelles
Plana oberta. El valor d’educar per mitjà de l’art
Com poden els nens i les nenes apassionar-se pel coneixement mitjançant l’art i generar un transport cap a la cultura? Com pot una mestra mantenir viu aquest coneixement?
Yunisley Balmaseda
Educar de 0 a 6 anys. Síndrome de Stendhal: sobredosi de bellesa
Arribarà el moment en què haurem de debatre i repensar l’art a les escoles. Què és l’art? És realment present a l’escola? I, en cas afirmatiu, quin és el seu sentit?, de quina manera hi és?, quins espais habita?, amb quin objectiu? El respectem? Respectem la relació entre infància i art?
Àngela Bosch, Pau Sobrerroca
Experiències. Fer un dibuix o dibuixar?
Fa temps que ens adonem que el model d’acompanyament al dibuix que es proposa a la majoria de les escoles no és un model d’èxit. Els infants deixen de dibuixar quan s’adonen que el seu producte no és excel·lent. Costa trobar adults que dibuixin pel fet de gaudir, igual que canten, ballen o escriuen…
Glòria Vives
Experiències. Harmonia entre el món virtual i el món analògic. El taller del material gran
Les escoles tenim el repte d’afrontar la relació entre els llenguatges digitals i els infants, sense caure en els paranys de les tecnologies. Les possibilitats dels dispositius electrònics són innegables i els equips de mestres hem de pensar com fer-los dialogar amb el potencial creatiu dels infants mentre transiten entre el món real i el món imaginari, el virtual i l’analògic.
David Altimir, Maite Pujol
Bones pensades. Buscant l’equilibri
Cada dia, quan obro la porta de l’estança al matí, m’esforço per trobar l’equilibri entre el que diu la teoria i el que faig en la realitat. Em resulta difícil i motivador a parts iguals.
Sílvia Mayol
Experiències. Viure el teatre des de la infància
Deia Antonio de la Torre, l’actor, en una entrevista, que el teatre hauria de ser matèria obligatòria a l’escola, i hi estem d’acord, perquè és una eina ben poderosa per construir la identitat de les persones, especialment a l’etapa d’infantil, que és on tot comença i on tot és possible.
Roser Escuriet
L’educació artística pot anar més enllà de l’expressió plàstica a través del dibuix, la pintura i el modelatge. Per què restringir als infants l’accés a altres manifestacions més conceptuals? Potser perquè a la majoria de nosaltres –adultes del carrer, poc familiaritzades amb l’art contemporani– se’ns fa un gra massa presenciar una performance, una acció o una instal·lació i no entendre res de res?
Assumpta Carreras
L’entrevista. Parlem de les arts amb Eulàlia Bosch «Amb la curiositat comença tot»
Som amb l’Eulàlia Bosch (Barcelona, 1949), professora de filosofia, curadora d’exposicions i creadora de projectes que connecten les arts, l’educació i la filosofia amb la vida quotidiana, per mantenir una conversa sobre la relació entre l’art i l’educació.
Anna Tetas
Infant i societat. L’hort escolar i social
L’hort escolar i social va encetar de manera «oficial» aquesta aventura el darrer curs 2022-2023. L’adjectiu «escolar» va indefugiblement unit al de «social», puix és també de la societat de Gaianes, Alacant. Social del llatí societas, que ens parla de comunitat amb tot allò que comporta. Escola i comunitat es donen la mà.
Ezequiel Biosca
Poesia. Art i poesia, un vincle primerenc
La poesia entra dins del que anomenem expressió artística i escoltar poesia és un aprenentatge, és un gaudi auditiu del llenguatge a través de la veu, el so i el ritme.
Carles Cano
Són les autories amb un discurs i una recerca pròpia, les que agraden o les que romandran en el temps. Les que generen interrogants a qui mira, llegeix…, sent.
Sergi Portela, Amàlia Ramoneda, Mariona Trabal
Revista Infància
Per saber-ne més. Art a l’abast de petits i grans
Revista Infància
Revista Infància