Tast social, la festa del voluntariat de la Federació. © Federació Catalana de Voluntariat Social.
Amb 33 anys d’història i formada actualment per prop de 330 entitats d’arreu del territori, la Federació Catalana de Voluntariat Social és l’entitat de referència del voluntariat social a Catalunya.
Moltes vegades les tasques de les persones que fan voluntariat social no són fàcils de definir i la seva aportació a la societat no sempre és del tot ben reconeguda. En un món accelerat com el nostre, on el temps sembla que transcorre cada vegada més ràpid, és fàcil que les persones voluntàries quedin al marge de l’eix vertebral de les entitats, que no se’ls doni el reconeixement que es mereixen o que no tinguin l’espai ni les eines necessaris per aportar tot el que el seu potencial podria permetre. La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) és una plataforma que va néixer per fomentar, reconèixer i promoure el voluntariat a Catalunya. La seva directora, Eulàlia Mas, ens rep a la Sala del Mar de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i ens explica amb detall l’associació i el seu funcionament.
Actualment, la seva xarxa consta d’unes 330 entitats de dimensions i ritmes diferents, que tenen la necessitat de millorar en algun àmbit relacionat amb els equips de voluntariat. La capacitat d’incidència recau, entre d’altres, a fer que l’equip de voluntàries tingui unes bones condicions de treball, que puguin prendre rols actius i participatius amb poder de decisió dins l’entitat, i que aconsegueixin tenir un sentiment de pertinença amb la seva tasca, els camps d’acció i amb la mateixa organització. Es vol promoure un model on es té en compte la persona voluntària en si i que aquesta acabi sent un agent crític i activista que ajudi a millorar l’entitat i en formi part plenament com qualsevol assalariat o assalariada a la seva empresa. L’Eulàlia insisteix en el fet que les tasques del voluntariat no són només d’assistir i fer bones obres; cal que hi hagi un discurs i un fonament transformadors. Que es doni valor a allò que les entitats detecten com a causes socials i que es tingui en compte que acaba sent la persona voluntària qui realment incideix en el canvi i la transformació.
Quins serveis ofereix?
Un dels serveis que brinda la federació és la borsa de voluntariat. Un espai telemàtic on les entitats ofereixen llocs de voluntariat i hi especifiquen les tasques que cal fer, el perfil cercat i els horaris, de manera que tothom qui estigui cercant fer un voluntariat pot visualitzar-les, decidir i apuntar-se a la que més li escaigui. Tot i una certa resistència inicial al seu ús, aquesta borsa està agafant força i a mesura que passa el temps, va adquirint un pes més important.
A banda de molts altres serveis, l’Eulàlia ens explica que l’eix vertebrador de la federació han estat majoritàriament les formacions que ofereix. Amb una alta demanda des dels inicis i impartides de manera ininterrompuda durant els 33 anys d’història de l’entitat, les formacions han anat creixent, millorant i adaptant-se als nous temps i a les demandes. S’han anat diversificant en diferents formats i, de la mateixa manera, també han ampliat tant els seus objectius com el seu públic destinatari. Per una banda, s’ofereixen les formacions destinades a les persones voluntàries, sigui perquè es volen iniciar en el món del voluntariat –i per llei han de fer el curs base–; per conèixer els drets, deures i límits, o bé per millorar en algun aspecte de la seva acció. Per l’altra, també existeixen aquelles dirigides a les entitats o als i les responsables d’alguns dels seus òrgans, com poden ser els departaments de comunicació o de coordinació d’equips de voluntaris i voluntàries. Des de la federació s’ha detectat que una manera de donar valor al voluntariat és destinant més recursos a la contractació de persones que dirigeixin aquests grups i dotant-les de les eines i els recursos necessaris per desenvolupar la tasca d’acompanyament i coordinació de manera eficaç. És per això que un gran percentatge de les formacions està destinat a les persones que coordinen el voluntariat.
La situació actual del voluntariat
La minva en el nombre de persones voluntàries dels darrers anys és una de les preocupacions actuals de la federació. A causa del tancament per la pandèmia, força de la gent gran enllaçada a les entitats catalanes ha abandonat la seva acció. L’Eulàlia ens explica que una de les característiques més evidents és que, any rere any, la població envelleix més i també que és difícil arribar a totes les capes de la societat. La major part del voluntariat a Catalunya són persones grans i dones amb nivells d’estudis elevats, però manquen altres sectors, com el masculí, el jovent o les persones de procedència diversa, per posar alguns exemples. Es voldria que fos un reflex de la realitat en la qual vivim i, de moment, això no és del tot així. Cal modificar el missatge sobre el voluntariat per fer caure aquestes barreres. El voluntariat no només és quelcom de gent gran i per a la gent gran.
Les formacions destinades a persones voluntàries
Una manera de promocionar el voluntariat va ser la creació del Secretariat Català pel Voluntariat Social. Una entitat que ofereix, entre d’altres, cobertura legal a aquelles persones que només volen dur a terme l’acció voluntària i no tenen la intenció de constituir-se com a associació. Tothom és conscient de les hores que s’han d’invertir a gestionar una entitat i aquelles que no volen dedicar-hi el temps, tenen l’opció de dur a terme la seva acció sota el paraigua d’aquesta entitat.
Text de Joan Toledo
Enginyer electrònic i estudiant de Pedagogia