Experiència. EL FULL D’APRENENTATGE A LA ZER BAIX CAMP NORD

Les aules han d’obrir espais on es reconegui i s’escolti l’infant. © ZER Baix Camp Nord

L’objectiu és crear un espai d’escolta activa, que doni veu a l’infant i generi un ecosistema de relacions que nodreixi el procés d’aprendre i que l’acompanyi en les necessitats individuals.

Text de Lorena Holm i Aranda
Cap d’Estudis de la ZER
Baix Camp Nord

«Si els infants poden expressar el que
pensen plantegen conflictes, perquè tenen necessitats diferents de les nostres.»

Frato
[pseudònim del pedagog Francesco Tonucci]

Educar infants que gestionin el seu procés d’ensenyament-aprenentatge passa per crear espais a les escoles on se senti la seva veu proactivament. Amb aquesta essència neix el Full d’Aprenentatge de la ZER Baix Camp Nord, que alhora respon a les demandes del nou currículum pel que fa a l’avaluació. Es basa en teories –com la d’aferrament o el triangle d’aprenentatge– que demostren la importància que té posar el focus a nodrir vincles de qualitat i espai de creixement per educar infants segurs, que tinguin un creixement emocional adequat, un bon desenvolupament social, i facin una progressiva transició cap al món adult. D’aquesta manera s’establirà un triangle «infant-docent-tasques escolars» sòlid, que serà la base d’altres aprenentatges. Per això, les aules han d’obrir espais que transitin per l’autoaprenentatge, posant veu al procés metacognitiu i reconeixent l’infant: escoltant i fent retorn. Acompanyant-los en un procés viu i íntim.

Recollir la veu dels alumnes
Les escoles han de ser ambients decisius on els infants desenvolupin la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat, i s’adaptin i adquireixin les competències necessàries per viure adequadament en l’àmbit social, acadèmic i vocacional. En aquest sentit, l’avaluació és una eina poderosa per créixer en tots aquests àmbits. Assumint la responsabilitat que ens pertoca, l’equip docent de la ZER Baix Camp Nord hem obert l’espai d’avaluació a la veu dels infants. Ho hem fet consensuant el Full d’Aprenentatge, en què l’alumnat s’autoavalua i a través del qual, mitjançant tutories individualitzades, donem resposta i establim conjuntament uns objectius pedagògics formalitzats en un contracte pedagògic personalitzat.

Per tal d’implementar-lo vam decidir elaborar un formulari Google Form. Aquest formulari es fa arribar a l’alumnat de 2n i 3r al final de cada trimestre. Prèviament, l’equip docent implicat ha establert els criteris d’avaluació de les seves respectives matèries en un document compartit. Tot seguit, des de la coordinació pedagògica de la ZER, es fixa un calendari dels dies que es donen els formularis a les aules i els dies que es faran les tutories individuals per fer el retorn a cada infant. És important haver passat els formularis abans de les sessions d’avaluació per escoltar les diferents veus dels infants.

Contracte pedagògic
Les tutories individualitzades serveixen per escoltar la veu de l’infant i poder confegir junts un contracte pedagògic amb el qual l’alumne es compromet a assolir uns objectius i unes millores. Per aconseguir-ho comptarà amb l’acompanyament de la família i de l’escola. Al final de cada trimestre es revisaran els objectius personals de cada infant per establir si cal continuar insistint o pot cercar noves fites. També es farà una valoració respecte del funcionament de les tutories: si els tempos programats han estat els adequats, si l’espai de retorn és el necessari, etc. Aquesta valoració ens permet aprendre’n més sobre el disseny del nostre propòsit de crear un espai d’escolta. El Full d’Aprenentatge s’entrega a les famílies al final del trimestre, juntament amb l’informe escolar.
Famílies proactives La veu de l’alumnat, recollida als Fulls d’Aprenentatge, arribarà a les aules i a les respectives llars. Com a equip docent sabem que, en el nostre propòsit d’educar infants segurs, les famílies són una part important en l’acompanyament dels alumnes. Per això tenim el compromís de compartir la seva veu. Hem de defugir de comptar amb les famílies exclusivament per exercir una funció reguladora, de control dels deures, per exemple. El rol de les famílies ha d’esdevenir proactiu i han de rebre ajuda sobre com poden contribuir a la millora dels aprenentatges dels seus fills.

Sovint els objectius de les famílies i de l’escola no són els mateixos, com tampoc ho són la manera de concebre l’ensenyament-aprenentatge ni la manera d’avaluar. L’èxit radica a compartir estratègies i punts comuns. Compartint el Full d’Aprenentatge dels fills i els compromisos pedagògics acordats amb els infants a les tutories individualitzades fem xarxa i camí junts. Des de l’autoconeixement i amb vincles segurs, contribuïm a educar infants segurs.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!