Context
Aquesta experiència es va portar a terme per primer cop a l’escola Mossèn Cinto de Folgueroles durant el curs 2015-2016 a l’etapa de cicle superior, concretament a sisè de primària. I s’ha repetit des de llavors en els cursos següents.
Les tres mestres encarregades del curs, les dues tutores i l’especialista de medi i anglès, el curs anterior ja van tenir clar que volien treballar totes les àrees i continguts del curs a partir d’un projecte interdisciplinari, tal com diu Pozuelos (2007).
Des dels anys vuitanta l’escola s’ha caracteritzat per treballar en petits projectes de recerca històrica sobre elements patrimonials del poble.
Per al curs de sisè de primària, atès que hi ha les proves de competències, el repte era molt gran. La idea era treballar tot el curs amb un projecte i poder encabir-hi tots els continguts necessaris, inclosos els de les proves competencials. A partir d’aquí calia veure quin projecte triaven. Juntament amb una de les mestres de l’escola havíem creat un material per treballar l’edat mitjana a partir del monestir de Sant Pere de Casserres (www.descobreixcasserres.cat). Es tracta d’un material obert (Consell Comarcal d’Osona, 2015) que els mestres poden adaptar per treballar diferents temàtiques com la història, la geografia, les matemàtiques, la música, etc.
El monestir de Sant Pere de Casserres (Osona) està situat en un congost amb el pantà de Sau als peus del recinte. En el cas de sisè de primària aquesta metodologia era el punt de partida per treballar totes les àrees del currículum.
Objectius
Les tres mestres de cicle superior van voler provar el material fent una prova pilot, perquè el material tot just s’acabava de preparar aquell mateix curs 2015-2016. Així doncs, el van adaptar per treballar totes les àrees i continguts del currículum de primària.
El projecte es va dur a terme durant tot el curs. Es va iniciar la primera setmana d’escola del mes de setembre i va finalitzar l’última setmana escolar del mes de juny. L’àrea principal va ser la de coneixement del medi social i cultural, com és obvi amb el monestir com a element principal, però es van treballar totes les altres àrees del currículum.
Activitats
Durant tot el curs es van fer sortides amb els alumnes que coincidien amb l’organització dels dossiers creats a la pàgina web: «Activitats prèvies», «Anem a Sant Pere» i «Descobrim el Monestir» (Consell Comarcal d’Osona, 2015).
La feina es va dur a terme tant a l’escola com en les sortides. Els alumnes eren autònoms i se’ls donava feina per tal de treballar de forma cooperativa i que anessin descobrint el monestir de Sant Pere de Casserres.
Les diferents activitats estaven relacionades amb les diferents àrees del currículum. A manera de resum, enumerarem les diferents activitats que es van fer en cada àrea.
L’àrea principal, la de medi social i cultural, va permetre treballar la ubicació de la comarca i del monestir, el pantà de Sau, la lectura de mapes topogràfics i corbes de nivell, com era l’edat mitjana i la societat feudal, i l’estructura i el funcionament de l’orde benedictí. A l’àrea de coneixement del medi natural es recollien i s’analitzaven els elements de la fauna de l’entorn, com les egagròpiles, la tipologia dels arbres i les roques de l’entorn del monestir o els colors del paisatge. A l’àrea de música es va fer una comparativa entre la música actual i el cant gregorià, i durant la matinal del mes de juny els alumnes van aprendre i interpretar dues cançons.
L’àrea de matemàtiques es va centrar a calcular el desnivell entre l’inici del sender i el monestir, representar les altituds en un gràfic, recollir dades climàtiques, observar figures planes i amb volum, i es va buscar el perímetre del monestir, i es va fer un eix cronològic per situar l’època de l’edat mitjana. A l’àrea de llengua es van treballar tots els conceptes nous que van aparèixer, ja fos en català, castellà o anglès. També es van llegir diferents textos relacionats amb el monestir com a habitatge dels monjos, amb llegendes de la zona o amb la feina que comportava la vida monàstica per potenciar la seva comprensió lectora.
Dins l’àrea digital es van crear materials de realitat augmentada (RA) per a la sortida matinal de final de curs i es va treballar amb pàgines web com Eduwiki.
Des de l’àrea d’educació física es va aprofitar l’entorn per fer desplaçaments i càlculs matemàtics tot caminant des del sender fins al monestir. I a l’àrea artística es van recollir fulles que més tard a l’aula van servir perquè els alumnes fessin punts de llibres; també es van dibuixar lletres capitulars per veure com escrivien els monjos els seus llibres i es va treballar amb pergamins.
Avaluació
Les mestres tenien unes rúbriques, una per a cada trimestre, on es recollia tota la feina feta durant el trimestre corresponent. Aquestes rúbriques creades per elles mateixes els servien per poder avaluar totes les àrees i continguts treballats dels projectes de Sant Pere de Casserres.
Tots aquests continguts van acabar amb una sortida matinal al mes de juny al monestir on els alumnes es van convertir en els protagonistes i van presentar tot el projecte elaborat durant el curs acadèmic a les famílies, els amics i veïns.
Resumint, podem dir que veure com els alumnes de sisè de primària treballen un element patrimonial a partir d’un projecte és molt satisfactori. En una entrevista a petits grups que es va fer als alumnes, van exposar que els sabia greu acabar el curs ja que volien continuar treballant i aprenent. Comentaven les ganes que tenien de continuar el projecte i en cap cas ho veien com una manera avorrida de memoritzar continguts (Feliu i Hernández, 2011). Al contrari del que es podria pensar, deien que els hauria agradat treballar més així en algun curs anterior. La valoració dels pares també va ser molt positiva, ja que destacaven l’entusiasme i les ganes de treballar que van tenir els seus fills durant tot el curs. Alguns fins i tot comentaven que els seus fills els havien demanat anar al monestir o en d’altres de similars per l’entusiasme que tenien de tractar aquest tema. Per tant, un element patrimonial treballat des de la perspectiva d’un projecte interdisciplinari pot ser molt interessant i educatiu, i en cap cas ha de resultar un treball avorrit i memorístic.
Per saber-ne més
Llibres
Feliu, M., i Hernández, F. X. (2011). «El trabajo sobre el patrimonio nos conecta con el pasado y permite la observación objetiva y el desarrollo de métodos de análisis histórico», en 12 ideas clave. Enseñar y aprender historia. Barcelona: Graó, núm. 16, p. 83-97.
Pozuelos, F. (2007). Trabajo por proyectos en el aula: descripción, investigación y experiencias. Sevilla: Publicaciones MCEP.
Web
Consell Comarcal d’Osona (2015). «Sant Pere de Casserres. Un viatge en el temps». http://descobreixcasserres. cat/ [Consulta: 1 de juny de 2017].
JOAN CALLARISA MAS
Professor, Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències, UVIC-UCC
PILAR ARUMÍ
SÍLVIA RODRÍGUEZ
ROSER TIÓ
Mestres de l’Escola Mossèn Cinto, Folgueroles (Osona)