Fotografia: @nuriacamera
Em dic Noemí Font i soc mestra de música, però aquest any m’estreno com a mestra d’educació especial en una escola de Vilassar de Dalt.
Fa uns anys, quan ja portava molts cursos treballant a diferents centres d’alta complexitat i havia experimentat clarament les dificultats per a garantir la inclusió de tot l’alumnat, vaig decidir fer un màster en suports per a la inclusió educativa i social. Tenia l’esperança de convertir-me en una mena de supermestra capaç de resoldre amb èxit tots els reptes que em plantegés la feina amb els nens i nenes.
No vaig tardar gaire a adonar-me que el fet d’haver cursat aquell màster no em donava en absolut la vareta màgica capaç de resoldre tots els problemes, però el que no em podia imaginar és que el màster de veritat el faria uns anys després amb el naixement de la nostra filla. Ella és una nena molt creativa, li encanta dibuixar i ballar. També té l’espina bífida, una malformació congènita de la columna vertebral que l’afecta principalment a nivell motriu, i té dificultats per caminar.
Després de passar per un procés molt intens d’hospitalitzacions, operacions i l’acceptació de tot plegat, vaig començar a adonar-me que la lluita més dura la tindríem per a defensar els drets de la nostra filla.
Vam començar amb el dret a l’educació en igualtat de condicions. Un dret fonamental que actualment l’administració no garanteix! Em refereixo concretament al dret que tenen els infants amb malalties cròniques complexes a rebre assistència sanitària per part de personal qualificat, tal com preveu de Decret d’inclusió educativa 150/2017. Un Decret que va néixer sense dotació pressupostària i que es tradueix en el fet que les escoles són inclusives en la mesura que les mestres són capaces d’absorbir i gestionar l’impacte que representa tenir un infant amb una patologia greu a l’aula.
Vam lluitar-ho, vam reclamar sense afluixar ni un mil·límetre i vam aconseguir que la nostra filla tingués una infermera a l’escola tal com ella necessita.
Més tard, vam engegar la lluita per l’accessibilitat als parcs, perquè els infants tenen dret al joc i a l’esbarjo de qualitat. Resulta que és un altre dret que l’administració ha de garantir per a tots els nens i nenes, però la realitat és una altra. Vam presentar diferents queixes a l’Ajuntament de Barcelona i després de moltes reunions van accedir modificar el projecte de parc que s’estava construint davant de casa nostra per a fer-lo tenint en compte criteris bàsics d’accessibilitat.
Recentment hem participat de la revolució de les curses infantils adaptades. L’origen de tot plegat és que la nostra filla vol fer esport, vol fer curses i mai abans s’havien organitzat curses adaptades per a infants amb mobilitat reduïda en el context d’una festa major. La primera cursa va ser al barri Gòtic de Barcelona i va tenir tant de ressò i va donar tanta alegria a tanta gent que ha estat l’espurna que ha encoratjat a moltes d’altres persones a fer la seva pròpia versió de cursa. La iniciativa s’està estenent per tot Catalunya!
També vaig publicar un conte que es diu “La revolució Shiwa” amb una protagonista inspirada en la nostra filla, ja que no trobàvem contes bonics amb protagonistes en cadira de rodes. Part dels beneficis de la seva venda es destina a un projecte d’investigació de l’espina bífida en infants de l’hospital Vall d’Hebron.
Sovint pensem que estem sols, que no podem lluitar amb l’administració i els entrebancs burocràtics amb què ens trobem, però la realitat és que som capaços de generar canvis, no podem seguir vivint mig amagats amb la discapacitat dels nostres fills.
A la nostra família el hàndicap motriu de l’Emma Joana, la nostra filla, ens ha convertit en activistes pels drets dels infants, i no afluixarem per ella i per tots els infants amb discapacitat. Reclamem a les administracions que s’hi impliquin i que facin la seva part.