Tercer i últim diari de la 59a Escola d’Estiu

 

 





TERCER I ÚLTIM DIARI D’ESCOLA D’ESTIU! 

Us donem la benvinguda al diari que tanca aquesta 59a Escola d’Estiu. Esperem haver complert amb la nostra voluntat de tornar a fer valdre el Diari d’Escola d’Estiu durant els dies que se celebrava, publicant així contingut que pogués acompanyar tant als assistents com a les persones que no estaven participant, però que tenien interès a saber què estava passant i com s’estava vivint. La idea era nodrir aquest espai digital amb articles i informacions plurals que generessin discurs pedagògic vinculat a les formacions d’aquesta 59a edició.

Gràcies per acompanyar-nos i llegir-nos!

Llegeix les conclusions de la 59a Escola d’Estiu

* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

CRÒNIQUES DELS ACTES OBERTS DEL TEMA GENERAL

 

EL COLOFÓ DE LA 59a EDICIÓ DE L’ESCOLA D’ESTIU 

L’acte de tancament ha començat amb una taula rodona per reflexionar sobre el tema d’aquest any, “Dignitat i democràcia: la revolta a una escola democràtica”. Entre els participants, hi ha Begoña Roman, professora agregada a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, a més de ser vocal en diversos comitès com el de Bioètica i per la integritat en la recerca de Catalunya. També hi ha Jordi Collet, educador social i sociòleg, catedràtic de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic, i Pau Sobrerroca, mestre d’educació infantil i membre destacat del consell de formació i redacció de Rosa Sensat.

Llegeix les conclusions de la 59a Escola d’Estiu
 

TAULA RODONA. Dignitat, conflicte i autonomia

Amb Jordi Perales, professor i delegat sindical de la UGT a l’educació pública a Girona; Carme Alemany, mestra d’educació infantil i primària; Andreu Mumbrú, professor de filosofia i història; Hungria Panadero, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia; i Ferran Casaponsa, mestre i gestor cultural.

El paper de l’escola en la societat actual és clau per lluitar contra les desigualtats i aconseguir una escola veritablement democràtica, fomentant la participació de tota la comunitat educativa.

Els docents també en són una peça essencial. Es necessiten professionals ètics i compromesos amb la formació d’una ciutadania capaç de pensar i reflexionar. Tot i això, per fer-ho, aquests es troben diàriament amb problemàtiques que impedeixen aquesta tasca fonamental.

 

 

CONFERÈNCIA. Joan Manuel del Pozo

Amb Joan Manuel del Pozo, doctor en filosofia i professor emèrit de la Universitat de Girona, reconegut també per la seva tasca com a catedràtic a Figueres i tutor d’humanitats a la UOC. 

Els conflictes no són una pèrdua de pau, ordre o estabilitat, sinó com una oportunitat per desconflictivitzar i crear noves dinàmiques. Per a la resolució d’aquests, és essencial tenir la capacitat de veure’s amb perspectiva, una qualitat pròpia de persones madures.D’altra banda, el poder és l’exercici de la força (que genera expectatives de tensió), mentre que l’autoritat es basa en la credibilitat i la legitimació ètica (creant un clima de confiança).

 

ENTREVISTA

 

G. Fargas i M. Alabart: “Perquè un infant gaudeixi de la lectura necessita un acompanyament en la descoberta literària”

“Sovint, parlem del gust per la lectura com una cosa innata, però no és ben bé així. Perquè un infant pugui arribar a gaudir de la lectura i tenir l’oportunitat de convertir-se en lector, necessita que algú l’acompanyi en la descoberta dels aspectes literaris d’un llibre i li permeti sumar mirades a la seva pròpia.”

ARTICLES D’OPINIÓ

 

Explorant el treball per projectes: rigor i innovació amb IA

Les situacions d’aprenentatge que ens proposen en el currículum són experiències d’aprenentatge que a partir d’un context determinat, plantegen un repte a l’alumne/a. Per tal de resoldre aquest repte, es planifica una seqüència didàctica que s’estructura a partir d’un seguit d’activitats que impliquen posar en pràctica diferents capacitats fonamentades en uns  sabers específics. No n’hi prou amb els sabers però els necessiten per assolir les competències.

Montse Jiménez
De l’Institut Vedruna-Prats de la Carrera de Palafrugell.

Montse Irún

Treballa a l’Institut Joan Oró de Lleida. És docent i formadora del professorat.
 

Situacions d’aprenentatge a l’escola bressol; de què parlem?

Quan pensem en construir situacions d’aprenentatge fluiran de forma més o menys conscient pensaments i conceptualitzacions sobre la nostra manera d’entendre l’infant que portem arrelades, així com vivències i situacions pedagògiques viscudes, bé sigui per trajectòria professional o per tot allò que portem integrat sobre el significat de què vol dir fer de mestra i que sovint hem viscut des de la professionalitat i la il·lusió de la feina ben feta.

Bego Jiménez

Mestra d’educació infantil, directora de l’escola bressol Nero Nas de Badalona.

Lidia Ferrer

Mestra d’educació infantil, directora del CEIF Arraona de Sabadell; directora de la revista infancia castellana i membre del consell de redacció de la revista Infància catalana, dins l’Associació de mestres Rosa Sensat.  

Eva Sargatal

Mestra d’educació infantil, formadora de mestres, directora de la revista Infància i Infancia castellana. Secretària a l’Associació de mestres Rosa Sensat.  
 

Del llibre que vaig presentar al I Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat

Vaig rebre una trucada a mitja tarda, ara fa gairebé dos mesos. Era el poeta Josep Pedrals. Com a membre del jurat del I Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat, m’anunciava que el guanyador era el meu recull Manual de versos dispersos (amb un polissó). No em pertoca cantar les virtuts del llibre. És responsabilitat del jurat haver-lo escollit. Però, com a autor, sí que puc explicar alguna cosa de com el vaig muntar.

Raimon Portell

Escriptor, professor, editor.

RESUM SEGONA FRANJA

 

* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Twitter

Link

Website

YouTube

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!