Tot just fa una mica més d’un mes que s’inicià el nou curs i durant aquest temps hem estat immersos en un accelerat soroll mediàtic que empeny a fer mil i un comentaris o reflexions, perquè l’escenari canvia i la provocació es produeix a la velocitat de la llum, tot va tan de pressa que no permet pensar, un tema s’encadena amb un altre, com en un joc de ping-pong d’alta competició, i el món de l’educació no és aliè a tot aquest escenari general.Per tant, aquestes línies podran semblar fora de context, però són volgudament així. Considerem que cal frenar aquesta espiral, cal aturar-se i fer atenció a la realitat quotidiana de les escoles i els instituts, cal fer-nos respectar i reivindicar un altre temps, tranquil i serè, per a l’educació.
En l’inici de curs el Departament d’Ensenyament va fer una àmplia declaració sobre xifres que en cap cas pretenem replicar; però sí que considerem el nostre deure comentar de quina manera les xifres han afectat la realitat.
N’hi ha prou que ens fixem en un parell de dades per comprendre la dificultat que estem havent d’afrontar: el nombre d’infants i joves per grup i el nombre d’infants i joves per mestre o professor.
Les xifres diuen que el 80% de parvularis i escoles primàries tenen 25 o menys infants per grup. Però no podem oblidar el 20% que en tenen més, que representen 48.000 infants de parvulari i 92.000 de primària. Les xifres diuen que el 68% de la ESO té 30 o menys joves per grup. Però no podem oblidar el 32% que en tenen més (en alguns casos fins i tot més de 34), que representen més de 95.000 joves.
Així, doncs, avui a Catalunya hi ha més de 9.900 mestres i 8.600 professors que estan fent un esforç extraordinari per poder educar els infants i joves i fer que el binomi ensenyament-aprenentatge sigui positiu per a tots.
No entrarem aquí en detalls, tot i que en educació els detalls sovint són el més important, però queden molts interrogants per resoldre: on estan situades aquestes escoles i instituts?, com poden resoldre amb dignitat les baixes?, en quina proporció aquestes xifres afecten l’escola pública, la concertada o la privada?
A les dades del Departament hi falten unes xifres: les de les escoles bressol. I és que aquestes xifres dibuixen una clara tendència: com més petits són els infants més són en cada grup i per mestre. Per tant, avui a Catalunya es segueix la tendència inversa al que convé a cada edat. Potser per això es fa tant de soroll, per distreure de les conseqüències que en educació té l’eslògan “amb menys cal fer més”.