- Núria Vouillamoz ha rebut el 42è Premi Marta Mata de Pedagogia pel seu manuscrit Converses al voltant dels àlbums a la biblioteca escolar. La literatura com a diàleg en l’educació lectora.
- L’Associació Punt de Referència ha estat reconeguda amb el 20è Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva.
- El fotògraf i documentalista Sergi Bernal ha rebut el 20è Guardó Marta Mata en modalitat individual.
Una edició més, celebrada el dijous 1 de desembre del 2022, ens trobem en el lliurament dels Guardons Marta Mata i del Premi Marta Mata de Pedagogia. Enguany, acollim la celebració a la sala d’actes de l’Associació amb la guanyadora del guardó individual 2021, la periodista Elisabet Pedrosa, com a conductora. Pedrosa ha recordat el moment que viu l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la qual “es desafia a repensar-se, a definir nous horitzons, tenint present la tradició de renovació pedagògica que l’ha portat fins aquí”. A més, s’ha dirigit a la presidenta, Mar Hurtado, interpel·lant-la amb una pregunta: “Què et sembla la idea de l’escola com a antídot i que fins i tot ens pot ajudar a no rendir-nos davant el que la vida ens pugui portar”? Hurtado, en resposta, descriu l’escola com un assaig de la vida, ja que és un lloc “on podem jugar a viure perquè es reprodueix la vida, però d’una manera protegida, això és perquè pots realitzar el què faries a fora, però hi ha algú (el mestre) que vetlla per tu, que et cuida, que està esperant que aprenguis i que t’està injectant il·lusió”.
Aquesta idea de l’escola com a antídot, que Elisabet Pedrosa recupera del llibre ‘Males companyies’ de Marina Garcés, ens acompanya en l’anunci de la guanyadora del 42è premi Marta Mata de Pedagogia, atorgat a Núria Vouillamoz, qui ha presentat el manuscrit Converses al voltant dels àlbums a la biblioteca escolar. La literatura com a diàleg en l’educació lectora. L’estudi recull les vivències d’hores compartides amb els infants de l’escola d’Educació Infantil i Primària Gerbert d’Orlhac (Sant Cugat del Vallès) al llarg de divuit anys a l’entorn de la biblioteca escolar. En aquest, descriu les pràctiques educatives desenvolupades a les sessions d’Hora del conte. Un llarg període en què s’han anat succeint moments molt diversos: l’inici del projecte, cap a l’any 2004; la consolidació de la biblioteca, amb la participació en el programa PuntEdu del Departament d’Educació i l’organització d’activitats d’animació lectora i formació d’usuaris; la desaparició de l’espai físic durant un curs acadèmic, arran dels protocols imposats per la Covid-19; i, finalment, la recuperació de l’espai i el ressorgiment de la biblioteca com si d’una au fènix es tractés.
Enric Prats, com a representant del jurat del Premi, destaca l’encaix i el vincle que troba el llibre des de tres posicions: “consciència lectora acompanyada de consistència cultural i lingüística”. Prats agraeix que l’obra posa al centre la biblioteca com a lloc de trobada i espai emocional, no com a espai físic de magatzem. Segons el jurat, l’obra recupera la renovació pedagògica, la qual inspira aquest acte i aquest premi, des de la lectura en un avui on “llegir vindria a ser un acte de revolució, de rebel·lió, de renovació”. En definitiva, l’obra es presenta com un petit gest que vol contribuir al foment de la lectura i de la mediació lectora, tot recuperant el paper de prescripció i d’estímul.
Núria Vouillamoz, guardonada en la 42a edició del premi, explica que és un treball sorgit de l’experiència del dia a dia, el qual l’ha ajudat a reordenar la seva tasca, adonar-se realment de què s’està fent i compartir-ho a altres escoles. Dedica el seu discurs d’agraïment a fer un clam a impulsar les biblioteques escolar fins que esdevinguin el veritable cor de les nostres escoles, perquè “només així aconseguirem un món més sensible, solidari, respectuós, sostenible, inclusiu, i amb tot, un món més just”.
El Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva ha estat atorgat a l’Associació Punt de Referència per afavorir la plena emancipació i la igualtat d’oportunitats del jovent extutelat. Juanjo Ortega, qui fou president des de 1997 fins al 2022 i, actualment n’és membre de la Junta Directiva, ha recollit el guardó en representació de Punt de Referència, “que són els joves (el cor de l’entitat), els voluntaris (el motor de l’entitat), els professionals (sense ells no funcionaria) i la Junta Directiva”, assegura. Durant el seu parlament, es dirigeix a tothom i fa una invitació a transformar el nostre entorn més proper, així com fa Punt de Referència amb la seva realitat més propera, els veïns i les veïnes, “nois i noies que van viure una situació d’extrema vulnerabilitat i que el seu regal en arribar als 18 anys és haver-se d’espavilar”.
Ortega trasllada la convicció de Punt de Referència de què com a ciutadans i ciutadanes “tenim el deure de formar part en la transformació de les coses”. Ells ho fan des del voluntariat perquè consideren que “és la millor manera” atès que les Administracions poden posar recursos i lleis, però el que no poden fer és “acompanyar emocionalment, obrir les portes a les famílies i amistats a aquest jovent, compartir les alegries…”. L’Associació Punt de Referència enguany fa 25 anys que és membre actiu “d’allò que anomenem ciutats educadores”, celebra Juanjo Ortega.
El Guardó Marta Mata en modalitat individual s’ha entregat a Sergi Bernal, fotògraf i documentalista, per posar la mirada en una educació que necessita ser vista i valorada, recuperant la memòria històrica del país, de l’escola i dels mestres. Bernal sent el reconeixement com un premi coral: “tot i ser una categoria individual, en el fons, és un guardó que pertany a moltes més persones perquè per recuperar aquesta història hem treballat uns quants”. Relata que fa 12 anys que recullen les energies de moltes persones amb “l’únic objectiu de fer un tribut a un mestre i als seus alumnes”. El guardonat fa referència a Antoni Benaiges i al seu projecte sobre desenterrar el silenci de la història del mestre i l’educador. Sergi Bernal fa anys que s’interessa per les històries humanes de “protagonistes que treballen per un ideal”. Confessa que el més emotiu fou totes les entrevistes a familiars i exalumnes que encara recorden el seu mestre. Amb tot, la descriu com una història “d’homenatge als mestres compromesos de la Segona República, els quals van innovar pedagògicament arriscant-se i nedant contracorrent, que van pagar la seva vida per portar el progrés i l’esperança a racons del món”. El guanyador del guardó espera que la seva divulgació sigui més que la recuperació de la memòria.
L’acte s’ha clausurat amb una ronda de preguntes de reflexió, moderada per l’Elisabet Pedrosa, amb el Sr. Josep Monràs, diputat president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, i la Sra. Núria Mora, secretària de Transformació Educació del Departament d’Educació, en la qual es va destacar la gran tasca dels premiats i la importància de l’escola inclusiva i del benestar de la comunitat educativa.
Si no vas poder acudir a l’acte, no et preocupis! A continuació tens la retransmissió de l’edició XLII Premi de Pedagogia Marta Mata i Guardons Marta Mata 2022 al complet: